(VIDEO) Žena palila Kuran stranicu po stranicu, dobila pretnje „za ovo ćemo te spaliti živu“…

(VIDEO) Žena palila Kuran stranicu po stranicu, dobila pretnje „za ovo ćemo te spaliti živu“…

Provokativni snimak na kome neimenovana žena 15 minuta čita odlomke iz Kurana i pali ih stranicu po stranicu zapalio je društvene mreži i izazvao gnev u islamskom svetu.

Ilustracija (Foto: Screenshot)

„Imam obeležene pasose u knjizi psose koje sam obležila obeležila sam kuranom, jer sirova slanina najbolje obeležava kuran. Kada pročitam pasos iscepaću stranicu i baciti u posudu za vatru i zapaliću je“ kaže žena.

Nakon čitanje Sure 2 pasosa 191 o borbi protiv nevernika počelo je paljenje Kurana, a trajalo je punih 15 minuta dok je neimenovana žena čitala odlomke Kurana

Osoba sa snimka neće biti zakonom gonjena jer prema prvom amandmanu Ustava Sjedinjenih Američkih Država svaki građanin ima neotuđivo pravo na slobodu govora, koje se ograničava samo kada se direktno poziva na neposredno nasilje i ukoliko neko u kratkom vremenskom periodu vođen takvim pozivom izvrši neko krivično delo.

Princip takozvanog govora mržnje koji je prisutan u zakonodavstvima evropskih zemalja ne postoji u Americi i njihov pravni sistem ga smatra za kršenje osnovnog građanskog prava na slobodu govora.

Ovakvo pravilo je uspostavljeno 1969 godine odlukom vrhovnog suda u slučaju Brandenburg protiv države Ohajo, kada je lider Klu Klaks Klana tužio državu zbog uskraćivanje prava na slobodu govora zato što su njegove ideje smatrane uvredljivim. Ustavni sud je ustanovio da bi se zabranom uvredljivih ideja država stavila u ulogu cenzora i takvo pravilo bi bilo nepraktično zbog nemogućnosti da se postave precizni standardi šta je ubredljivo, a šta nije.

Snimak je izazvao revolt na društvenim mrežama i pozive da bude zabranjen. Istovremeno performans je videlo pola miliona ljudi. „Nadam se da ćeš goreti u paklu“, „Ideš u pakao ili ćeš biti spaljena živa“ poručio je drugi korisnik, „Mrzim te“ naisao je izvesni Abdul Tahib… to su samo neki od komentara na paljenje.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite