TRAJNA INTEGRACIJA: Otvorene škole za stotine migranata u Srbiji!

TRAJNA INTEGRACIJA: Otvorene škole za stotine migranata u Srbiji!

U migrantskom kampu u Preševu otvorena je prva škola u regionu za decu izbeglice, starosti od sedam do 15 godina, u kojoj 220 mališana iz Sirije, Avganistana, Pakistana i Kurdistana pohađaju časove srpskog i engleskog jezika, matematike, geografije, umetnosti i fizičkog vaspitanja.

Škola je otvorena u nameri da se deca, čiji roditelji zatraže azil u Srbiji, što trajno integrišu u obrazovni sistem naše zemlje.

Valon Arifi, direktor nevladine organizacije „Mladi za izbeglice“ kaže za Radio Slobodna Evropa da je to prva škola u regionu za decu migrante različitog uzrasta, koja pohađaju nastavu iz više predmeta.

– Imamo po četiri odeljenja za prvi, drugi, treći i četvrti razred za decu od sedam do 15 godina, koja uče pet predmeta – srpski i engleski jezik, geografiju, matematiku i umetnost, a imaju i fizičku kulturu. Imamo i odeljenje popodne za starije od 15 godina koji uče engleski i srpski jezik -kaže Arifi.

Među učenicima su deca različitih nacionalnosti, koja su sa roditeljima izbegla iz ratom i siromaštvom zahvaćenih zemalja.

– Tu su deca iz Sirije, Avganistana, Pakistana i Kurdistana i najlepši deo priče je što sva ta deca idu zajedno u školu gde uče i druže se.

Predavači u školi su članovi stranih humanitarnih organizacija i lokalnog nevladinog sektora, ali i izbegli koj su i u svojim zemljama radili u prosveti.

Predavači su mladi ljudi, koji rade za neku od međunarodnih organizacija, a imamo i nastavnike koji su taj posao radili i u svojim zemljama pre nego što su došli. Na primer, tu je jedan nastavnik matematike iz Sirije, a uključeni su i ovdašnji mladi profesori koji su završili fakultete za srpski ili engleski jezik, koji takođe rade i kao prevodioci u kampu – navodi naš sagovornik.

Učenici su pored mogućnosti školovanja u dobro opremljenim učionicama, dobili i kompletnu opremu i pribor za rad.

– Podelili smo im nove rančeve, sveske i ostali pribor za školu, a u toku je i izrada uniformi za sve đake. Želja nam je da saznamo koji stepen znanja poseduju, pa ako jednog dana ostanu u Preševu ili Bujanovcu da ih što lakše uključimo u naše redovne škole – objašnjava Arifi.

– Deca su veoma srećna i oduševljena što idu u školu, ali su još srećniji roditelji što je njihovoj deci omogućeno sticanje novih znanja.

(Espreso.rs / Slobodna Evropa.org/Newspanel.rs)

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite