SUBOTICA: Projekat izgradnje smeštaja za migrante od 650.000 evra

SUBOTICA: Projekat izgradnje smeštaja za migrante od 650.000 evra

U okviru projekta „Izgradnja stanova u zajednici za migrante“, u okviru Gerontološkog centra u Subotici biće izgrađeno šest stambenih jedinica, koje će služiti za samostalni život njihovih korisnika, ali i kao smeštaj tražiocima azila u našoj zemlji.

Ukupna vrednost projekta je oko 650 hiljada evra, dok je za izgradnju šest identičnih stambenih jedinica (predsoblje, kupatilo, dve sobe, kuhinja i dnevni boravak) od oko 44,08 m² (ukupna neto površina 268,78 m²), koje će se nalaziti u okviru Doma za negu u ulici 27. marta, namenjeno oko 300 hiljada evra.

FUNKCIONERI OPŠTINE: Mi smo dužni da obezbedimo smeštaj migrantima

Osnovna ideja je da se korisnicima Gerontološkog centra, naravno kojima to zdravstveno stanje dozvoljava, omogući samostalni život, a da pri tom ostanu u okviru sistema. Međutim, tu se otvara i mogućnost da u tim objektima smestimo i migrante koji su podneli zahtev za dobijanje azila u našoj zemlji kaže Nenad Ivošević i dodaje:

„Mi smo dužni da im obezbedimo adekvatan smeštaj, što je uostalom propisano Poglavljima 23. i 24. – objašnjava Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu rada. – Naglašavam, ovim projektom ne povećavamo kapacitete za smeštaj migranata“.

Stambene jedinice će se graditi na zemljištu koje je u vlasništvu AP Vojvodine, a korisnik je Gerontološki centar Subotica. Kako je donator projekta Norveška, grad i državu ovo neće koštati ništa.

– Oko 300 hiljada evra će kostati izgradnja, dok je ostali novac namenjem za režijske troškove, ljude koji će tu raditi i ostalo što je potrebno za funkcionisanje. Po završetku projekta i migrantske krize, objekti će ostati u vlasništvu Gerontološkog centra, što je za nas veoma značajno – ističe Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

Trenutno je u toku javni uvid urbanističkog plana, potom sledi dobijanje dozvola i javna nabavka za izvođača radova, a prema procenama, ceo projekat bi trebao da bude realizovan u narednih godinu dana. Kako se navodi kompleks bi trebao da ima priključak na kablovsku televiziju, stalnu internet vezu (20/2mbs) i priključak na gasnu mrežu.

Izvor:Subotica.com/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite