NOVA AFERA: Firma brata Ane Brnabić, zgrnula 6 miliona evra od državnih poslova!

NOVA AFERA: Firma brata Ane Brnabić, zgrnula 6 miliona evra od državnih poslova!

Burazerski „Asseco SEE“ dobio desetine tendera u ministarstvima, institucijama i javnim preduzećima, a samo tokom ove godine sa državom je sklopio 13 poslova

Kompanija „Asseco SEE“, kojom rukovodi Igor Brnabić, brat srpske premijerke, od države je prethodnih godina zaradila milione, a unosne poslove je nastavila da dobija i nakon što je Ana Brnabić postala najpre ministarka, a zatim i predsednica Vlade, otkriva Kurir!

Digitalizacija je u poslednje vreme jedan od državnih prioriteta, a upravo pomenuta firma je godinama angažovana za izradu neophodnih softvera, pa je tako samo ove godine od državnih institucija dobila 13 poslova.

Iako je Ana Brnabić ranije tvrdila da u ovome nema ničeg spornog, simptomatično je da je firma koju vodi njen brat 2016. godine, kada je ona već bila u Vladi, prihodovala 39,6 miliona evra, što je za šest miliona više nego godinu dana ranije.

Da je „Asseco SEE“ blisko sarađivao sa državnim institucijama, pisao je i Krik.

– Kompanija „Asseco SEE“ osnovana je 1990. U vlasništvu je istoimene firme iz Poljske, koja se na svom sajtu hvali da ima najveće prihode od prodaje računarske opreme i programa u jugoistočnoj Evropi. Vlasnici poljske firme su inostrane kompanije, a mali udeo ima i EBRD. Jedan od direktora srpskog ogranka je Igor Brnabić, ministarkin (a sada premijerkin, prim. aut.) rođeni brat, koji je na to mesto imenovan u januaru 2016. Ova kompanija dobila je nekoliko desetina javnih nabavki poslednjih godina kod više različitih ministarstava, institucija i javnih preduzeća. Jedna je od vodećih IT kompanija u Srbiji. Ana Brnabić je po dolasku na mesto ministarke rekla da veruje da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije – piše Krik.

Inače, Ana Brnabić je isticala da je potencijalni sukob interesa prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije.

Izvor: Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite