Srbija nije školovala dovoljno IT predavača

U Srbiji nema dovoljno kvalitetnih škola i predavača za prekvalifikacije u IT sektoru, a tržište pokazuje potrebu za obučavanje 3.000 kandidata za tu oblast, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić koja je danas obišla polaznike drugog ciklusa prekvalifikacija u Beogradskom institutu za tehnologije.

Ana Brnabić o IT sektoru (foto:prtscr)

Brnabićeva je navela da je drugom fazom prekvalifikacija u IT sektoru obuhvaćeno 700 polaznika umesto 900, kako je ranije najavljeno, ali da će čim se stvore kapaciteti početi obuka i za preostalih 200 kandidata.- To je još jedan od pokazatelja potencijala koje Srbija ima, a koje u ovom trenutku ne možemo da iskoristimo. Vlada je sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ) budžetirala sredstva za još 1.500 polaznika koji treba da prođu obuku u ovoj godini, jer potrebe u privredi postoje, ali nam nedostaju kvalitetne škole i predavači za prekvalifikaciju – rekla je premijerka.

Ona je istakla da se oko 35 odsto, od ukupno 100 polaznika koji su u pilot fazi prošli obuku prošle godine, zaposlilo u IT sektoru.

– Ono što investiramo u prekvalifikacije vraća se u budžet kroz poreze i doprinose nakon 9 do 14 meseci, u zavisnosti kada se ljudi zaposle, što nam pruža mogućnost da nastavimo da ulažemo u projekat prekvalifikacije – naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da se za drugu fazu prekvalifikacija u IT sektoru koja se sprovodi u saradnji sa Beogradskim institutom za tehnologiju prijavilo 12.000 kandidata i da je od testiranih 8.000, odabrano 900 za program obuke.

Ovaj program postaće primer projekta za zapošljavanje i investiranje u ljude koji su potrebni tržištu, a kojima je potreban posao koji se više plaća i koji predstavlja bolju perspektivu.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite