POTPISAN SPORAZUM: Srbija u istom rangu sa članicama Evroazijske unije

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin potpisali su danas u Sočiju Protokol o saradnji. 

Dacic i Rogozin (Foto: Screenshot)

Protokol je potpisan na 16. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, javio je Tanjug.

„Veoma je pozitivno što je u prethodnoj, 2017. godini, naša spoljnotrgovinska razmena povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2.5 milijarde dolara“, istakao je Dačić.

Dačić, koji je i šef diplomatije Srbije, rekao je da je cilj da pored veoma dobrih političkih odnosa Rusija i Srbija što više razvijaju ekonomske odnose, iskoriste sve pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i sadašnje pregovaranje da taj sporazum važi za sve članice Evroazijske unije.

„Imamo veoma dobru saradnju u oblasti energetike, poljoprivrede, čekaju nas neki novi projekti u sferi privrede, industrije“, rekao je Dačić nakon sastanka.

On je podsetio da za nekoliko dana u Beograd dolazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov s ciljem obeležavanja 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Dačić je ocenio da dve zemlje imaju dobru saradnju na međunarodnom planu – kada je reč o zaštiti nacionalnih i državnih interesa, kao i da između Srbije i Rusije postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Dačić je učestvovao u radu Međuvladinog komiteta kao kopredsedavajući sa srpske strane, dok sa ruske strane ovu funkciju obavlja potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite