NEVEROVATNI DOGAĐAJ U AMERICI: Zatvorenik preživeo smrtnu kaznu!

Dojl Li Ham (61), zatvorenik iz Alabame, preživeo je smaknuće i sada bi Vrhovni sud mogao da odluči da li će ponovo biti podvrgnut smrtonosnoj injekciji ili osuđen na doživotni zatvor. Hamu su pola sata bezuspešno pokušavali da pronađu venu u koju bi ubrizgali otrov iz injekcije.

(Foto: Snappygoat)

Osuđenik se bori sa karcinomom i hepatitisom, a nekada je koristio i drogu, pa su mu vene veoma oštećene, novodi njegov advokat i upozorava da na taj način ne može biti izvršena egzekucija nad Hamom.

– Oni su radili kao mesari – moj klijent je trpeo strašan bol – tvrdi Hamov advokat.

Ham je osuđen prije 31 godinu, jer je tokom oružane pljačke ubio Patrika Kaningema, koji je radio noćnu smenu u motelu. Priznao je sve policiji, nakon što su dva njegova pomagača u pljački svedočila protiv njega u zamenu za manju kaznu.

Američki advokat Dženifer Elis kaže da postoji mogućnost da zatvorenik opet bude podvrgnut pogubljenju, ako preživi prvu egzekuciju.

– Država će tražiti da opet sprovede smaknuće, a advokat će tvrditi da bi to bilo okrutno i neobično. Slučaj može dospeti do Vrhovnog suda – navodi ona.

Ali, bez obzira na odluku Suda, lice ne može biti oslobođeno. Ako Sud odluči da Ham sme da živi, smrtna kazna će biti preinačena u doživotni zatvor.

Vili Frensis iz Luizijane pogubljen je krajem četrdesetih godina iz drugog puta. Prvi pokušaj je propao, jer električna stolica nije bila spojena kako treba. Smaknut je naredne godine.

Romel Brom je 2009. godine preživeo smaknuće u Ohaju. Više od dva časa pokušavali su da mu nađu venu, ali nisu uspeli. Guverner je na kraju otkazao pogubljenje.

Ali, Vrhovni sud je 2016. godine odobrio drugi pokušaj egzekucije i Brom će biti pogubljen 17. juna 2020.

Ohajo je 2017. godine otkazao smaknuće Alve Kempbela jer, takođe, nisu mogli naći venu.

Vrhovni sud je odobrio novo pogubljenje, a guverner je odredio da će egzekucija biti izvršena 5. juna 2019, navode američki mediji.

Izvor: Vesti Online

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite