DAČIĆ: Pocepaćemo Briselski sporazum, ako se ne ispoštuje ZSO!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić tvrdi da srpsku zajednicu guraju u pravni sporazum: Ukoliko ne bude osnovana ZSO, povlačimo ceo dogovor. U aprilu će se navršiti pet godina od kada je dogovoreno formiranje ZSO.

Ivica Dačić (Foto: Screenshot)

Da li će Zajednica srpskih opština biti formirana u dogledno vreme ili će sačekati potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, dilema je koju je otvorio šef diplomatije Ivica Dačić, navodeći da je čuo novu opciju – da će ZSO biti upravo deo paketa pomenutog sporazuma, što je nazvao „vrhunskim bezobrazlukom“.

– Nikad ne bih potpisao Briselski sporazum da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Na papiru je bila ZSO i integracija srpskih u kosovske institucije. Ako nema ZSO, povlačimo ceo Briselski sporazum – izričit je Dačić.

Na pitanje da li je EU za promenu sadržaja dogovora o ZSO, što zahteva Priština, kao i da li će njeno formiranje čekati na pravno obavezujući sporazum, Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Federike Mogerini, za „Novosti“, kaže:

– Sporazum o ZSO dogovoren je između dve strane u okviru dijaloga. U okviru tog dijaloga, EU očekuje da se odnosi između dve strane dalje normalizuju i da se ZSO formira što je pre moguće.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da „paket“ koji je pomenuo Dačić ne mora da znači da će se na formiranje ZSO čekati do potpisivanja pravno obavezujućeg dokumenta s Prištinom. On objašnjava da su dve strane 2013. samo parafirale Briselski sporazum, a da će potpisivanje pravno obavezujućeg „papira“ tom prvom dogovoru dati pravnu snagu:

– Tim novim potpisima postojanje ZSO dobiće garanciju EU, a možda i UN, ako njena Generalna skupština bude donosila rezoluciju o završetku dijaloga. Takav „pečat“ značiće da nijedna buduća vlada Kosova neće moći da menja suštinu ZSO bez saglasnosti svih potpisnika i garanta obavezujućeg sporazuma.

U aprilu će se navršiti pet godina otkako su se dve strane saglasile da se formira Zajednica. Međutim, i posle jučerašnje tehničke runde pregovora delegacija Beograda i Prištine, izostao je konkretan odgovor. Prema našim saznanjima, sporazumi o ZSO, kao i o mostu u Kosovskoj Mitrovici i energetici, juče su „pretreseni“, ali u razgovorima nije bilo značajnih pomaka.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite