KOLIKO PUTA STE OVO ČULI: Brnabić obaćava veće plate i penzije, ali postoji jedan uslov…

Premijerka Ana Brnabić kaže da će do kraja godine plate i penzije biti povećanje, uz uslov da se nastavi sadašnji rast privrede, koji je, kako navodi, dovoljan za to povećanje, a cilj novog aranžmana sa MMF-om biće nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda.

Ana Brnabić (Foto: Screenshot)

U intervjuu za javni servis premijerka je navela da je u prva tri meseca ras privrede bio veći nego što je planirano, te da je 4,5 odsto rasta dovoljno da se pomerimo sa začelja Evrope u tom segmentu.

Brnabić uoči protesta koje su za sutra najavili sindikati povodom Prvog maja, kaže i da su upravo njihovi zahtevi – veće plate i da mladi ostanu u zemlji ujedno i među najvažnijim ciljevima Vlade

„Što se tiče plata, jedino što možemo da uradimo po principima tržišne ekonomije je da nastavimo da i dalje uspešno dovodimo strane investicije i da olakšamo poslovanje, odnosno pravni okvir našim investitorima, pre svega preduzetnicima u malim i srednjim preduzecima”, rekla je premijerka.

Odliv mozgova je, istice, i njen prioritet. Smatra da ne odlazi više ljudi nego ranije.

„Mi paušalno pričamo o tome koliko mladih ih ide u odnosu na to koliko ih je išlo ranije. Kao Vlada možemo da stvaramo uslove da oni ostaju u Srbiji”, navela je Brnabićeva.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast privrede od 4,5 odsto. To znači da više proizvodimo, da će biti više radnih mesta, da je pred građanima bolja perspektiva, kao i veće plate i penzije, objašnjava.

„Sve procene su dobre. Rekli smo da ako budemo imali suficit u budžetu i ako ostane fiskalna disciplina, a imamo šest milijardi suficita, i ako se nastavi rast BDP-a, imaćemo uslove za povećanje plata i penzija. I jedno i drugo raste bolje nego što smo planirali”, rekla je Brnabićeva.

Na pitanje da li se zna kada će doći do povećanja i koliko će biti, premijerka je rekla da ne želi da spekuliše.

„Ako sve bude išlo dobro, do kraja godine biće rast plata i penzije. Rast od BDP-a od 4,5 odsto je najveći u poslednjih deset godina. Planirali smo rast 3,9 odsto, ovo je mnogo, mnogo bolje”, primećuje.

Navodi i da je potrošnja za dva odsto bolja od planirane, a da je rast od 4,5 odsto dovoljan i da se pomerimo sa začelja u regionu kada je rec o BDP-u.

„Dovoljan je, ali nema opuštanja, planirali smo ogromna javna ulaganja i investicije, 128 milijardi dinara. Pre smo imali problem sa izvršenjem, a ove godine je u skladu sa planiranjem”, rekla je premijerka.

Kaže da su neki bolje, a drugi neodgovornije sprovodili planove.

„Mi na Savetu za rast BDP-a to uskladujemo. Potrošnja je za dva odsto bolja od planiranog, nama kapitalne investicije idu dobro, građevina je sa 25 odsto to jako povukla, poljoprivreda, rudarstvo, energetika su dobri, odlična je industrija i preradivačka industrija”, navela je predsednica Vlade.

Loša strana je što spoljnotrgovinski deficit raste, ali je dobro što raste zbog uvoza mašina i usluga gradevinske industrije.

„To pokazuje da oni strani investitori koje smo doveli uvoze mašine i mi se nadamo da će se to izbalansirati izvozom dobara i usluga”, objasnila je premijerka.

Sredinom maja, delegacija MMF-a dolazi u Srbiju, a premiejrka kaže da očekuje potpisivanje novog aranžmana, koji će se sada, objašnjava, više bazirati na rastu privrede, „a mi kao ciljeve aranžmana imamo nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda”, zaključila je premijerka.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite