PLENKOVIĆ SE OGLASIO: Uzvratio Dačićevoj izjavi o diplomatskom ratu

Premijer Hrvatske je izjavio da još nije razgovarao s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o mogućim novim merama prema Srbiji.

Plenković (Foto: Screenshot)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je, osvrćući se na izjavu ministra Ivice Dačića da će, ukoliko Hrvatska želi diplomatski rat, to i dobiti, naveo da korišćenje te reči nije dobro, i da Srbija i Hrvatska nisu iste jer niko u Zagrebu nije davao izjave kakve je davao ministar Aleksandar Vulin niti je iko oskrnavio srpsku zastavu u Saboru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je izjavio da još nije razgovarao s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o mogućim novim merama prema Srbiji, nakon što je Beograd, kao kontrameru, proglasio ministra odbrane Damira Krstičevića nepoželjnim u našoj zemlji.

Ta mera usledila je kao odgovor na odluku Hrvatske da zabrani ulazak u zemlju ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

Osvrćući se na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da „ako Hrvatska želi diplomatski rat, da će ga i dobiti“, rekao je da to nije retorika koju treba koristiti.

– Korišćenje reči rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobro. Niko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao Vulin, niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu, to bi bilo nemoguće… Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti – kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska „svoje poteze jasno povukla“.

Dodao je da se niko ne može setiti kad je Vlada Hrvatske odnose sa Srbijom koristila kao argument u unutrašnjo-političkom prepucavanju.

Izvor: Telegraf.rs/N1

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite