PROPAST ŠENGENA: Evo šta u praksi znače nove takse za ulazak u EU

Državljani Zapadnog Balkana, moraće da traže dozvolu za ulazak u zemlje Šengena i da plate taksu od sedam evra od 2021. godine. Čeka se da tu odluku potvrdi Evropski parlament i usvoji Savet ministara EU. Šta će ona za putnike značiti u praksi?

EU (Foto: Pixabay)

Ideju iz 2016. Evropska komisija želi da sprovede za pet godina. Tada je bila namera da se uvede ne samo taksa, nego evidentiranje i informacije o svim putnicima koji dolaze u zemlje šengenske zone.

„Zemlje šengenskog prostora su između sebe ukinule granice, ali nisu uspele da uspostave zajedničku granicu, EU zajedničku graničnu policiju i da donesu jedan paket zajedničke politike zbog svega toga sada se uvode ove takse za putovanje koje služe za unutrašnju bezbednost i za borbu protiv ilegalne migracije“, kaže Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Ono što se do sada zna, jeste da procedura neće biti komplikovana. Pre svega putnici će morati da popune onlajn formular.

„Kažu da za to popunjavanje nije potrebno više od pet minuta, tu su pitanja –ime, adresa, datum rođenja, ali i da li je ranije neko bio deportovan iz zemalja EU, da li je imao kriminalni dosije“, kaže novinar Dušan Gajić.

 

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite