PROTEST ILI VERSKA MRŽNJA? Udruženje stanara u Beogradu zahteva da se prekine izgradnja crkve i traže komercijalne objekte!

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović je na svom Fejsbuk profilu izdalo saopštenje za javnost i nadležne o alarmantnom stanju u ovom beogradskom naselju, u kojem naovdno postoji duboka podeljenost stanovništva.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Pre desetak dana je u naselju Stepa Stepanović patrijarh Irinej u pratnji crkvenih velikodostojnika i radnika Patrijaršije, najavio početak izgradnje crkve, na parceli za koja je kako grupa stanara tvrdi projektom ranije planirana moguća izgradnja Doma zdravlja i komercijalnih objekata, ali joj se svrha u međuvremenu promenila.

Iz Udruženja stanara navode da niko od predstavnika Srpske pravoslavne crkve nije našao za shodno da im se obrati, kao da je protivustavno nametanje verskog objekta uprkos protivljenju stanara ovog naselja.

Stanari napominju da je izgradnja spornog crkvenog objekta započeta još početkom 2014.godine, kao i da su sugrađani protestima sprečili radove, kojima je rukovodio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović (u javnosti poznatiji kao Otac Stojadin).

Ispostavilo se, potom, da nije postojao nijedan dokument za gradnju, koja je tada realizovana na državnom zemljištu. Drugim rečima, bila je na delu klasična divlja gradnja, tvrde stanari.

U naselje Stepa Stepanović je unet nemir i razdor, nesloga. Deo stanara ovim povodom priprema proteste i druge akcije kojima bi se skrenula pažnja javnosti na problem; drugi najavljuju kontra-delovanje, kako bi podržali izgradnju.

„Povodom trenutnog stanja u naselju Stepa Stepanović, Udruženje stanara upozorava javnost Republike Srbije i nadležne o lošoj i opasnoj situaciji koja je stvorena“ – stoji u pismu koje je objavljeno na FB strani.

 

Izvor: Ekspres

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite