OVO JE NAŠA ZEMLJA: Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića u borbi protiv NATO avijacije (VIDEO)

Na današnji dan pre 19 godina pukovnik Milenko Pavlović je poginuo na nebu iznad Valjeva u borbi sa eskadrilom NATO aviona.

Milenko Pavlović (Foto: Screenshot)

Milenko Pavlović je bio komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, a poginuo je u avionu „mig 29“ u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom.

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“ Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju „Maršal Tito“ u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću „Let u smrt“, autorke Slađane Zarić.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite