KAKO NAS MEDIJI LAŽU: BBC demantovao N1, Blic i Mariniku Tepić, širili lažne vesti o fašistima u Srbiji!

Uprkos senzacionalističkim naslovima koje smo mogli videti proteklih dana u novinama kojima se širila teorija da u Srbiji postoji nova fašistička organizacija Generacija Identiteta, britanski BBC je demantovao ove navode na svom zvaničnom sajtu. Uprkos pisanjima i reportažama medija kao što su N1 i Blic koji su eksplicitno prenosili vesti da se radi o fašističkoj grupi, britanska medijska kuća BBC ne prihvata takvu kategorizaciju i ona ih je u svom novom članku klasifikovala jednostavno kao nacionaliste. GI se oglasila po ovom pitanju i navode da su lažne vesti i manipulacije od strane novinara i pojedinih političara za svaku osudu.

N1 (Foto: Screenshot)

U članku da li je ovo najuticajniji britanski desničar  (Is this Britain’s most influential far-right activist?) BBC se bavio aktivnostima Džima Dovsona, koji je nedavno došao u žižu javnosti u Srbiji zbog optužbi poslanice Marinike Tepić da je fašista i da pomaže rad organizacija Generacija Identiteta, koju je poslanica klasifikovala kao navodno fašističku. Tepićka se po tužbi Dovsona za uvredu časti i pretrpljeni duševni bol pozvala na poslanički imunitet i odbila je da na sudu dokaže da je Dovson po opredeljenju fašista.

BBC je objavio razgovor sa jednim od aktivista pokreta Filipom Milinićem studentom medicine univerzitata u Beogradu, klasifikujući pokret kao nacionalistički, a ne fašistički kao su ga predstavili pojedini mediji u Srbiji. Naime doskorašnja pripadnica Nove Stranke Marinika Tepić je 27.04. 2018. na televiziji N1 iznela teroiju da su Identitaristi grupa koja širi fašizam u Srbiji i to bez prekidanja voditeljke emisije, iako je  iznela teške optužbe koje nisu potkrepljene direktnim dokazima, čime je prekršen kodeks novinara Srbije.

Tepićka je takođe iznela svoju teoriju zavere da je GI paravan za omladinu SRS, jer kako tvrdi neki članovi Generacije Identiteta istovremeno imaju člansku kartu SRS, što je organizacija kateogrički demantovala sa objašnjenjem da se oni razlikuju u politici od drugih stranaka i pokreta, i kako kažu u saopštenju oni nisu ničiji paravan i dodaju da ne proveravaju članske karte svojim aktivistima, iako su uvereni da među njima ima članova DSS, Dveri, SRS kao i stranački neopredeljeni ljudi.

Kako navodi BBC Milinić je rekao da se oni zalažu protiv ilegalne migracije i da u osnovi ne žele da Srbi budu zamenjeni nekim drugim narodom u sopstvenoj zemlji. „To je naš primarni cilj“ rekao je Milinić navodi BBC koji ga u nastavku teksta predstavlja kao deo nacionalističkog pokreta.

BBC tvrdi Dovson pomaže desničarskoj sceni u Srbiji, koja je doživela ekspanziju, i da pokret Generacija Identiteta ima više hiljada pratilaca, ipak za razliku od medija u Srbiji oni u svom tekstu insistiraju da se radi o desničarskom i nacionalističkom aktivizmu.

Kako Milinić navodi za Dnevnu Gazetu proteklih dana su pretrpeli napade medija i ultra-liberalnih političara i njihovih pristalica koje nisu ničim osnovane. „Njihova ideja je da promovišu auto-šovinističku mržnju, da predstave našu zemlju u najgorem mogućem svetlu, čitao sam naslove Blica i N1 koji se objavljuju sa zapaljivim naslovima, a niko ne želi da nam da priliku za demant. Video sam brojne teorije zavera, dok čitam od srpskih medija vesti o fašizmu BBC nas klasifikuje kao nacionaliste i desničare. Pali smo toliko nisko da propagandni mediji naklonjeni Sorošu mogu da rade šta god da požele u Srbiji, bez posledica i osude njihovih kolega novinara?“, kaže Filip Milinić.

Original vest na sajtu BBC možete pročitati klikom OVDE.

Naslove u Blicu i na izjave na televiziji N1 možete pogledati klikom OVDE i OVDE.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite