AMERIČKI LIST: Novi ruski nosač aviona Štorm bi mogao da promeni odnos snaga u 3 regiona

Ruski unapređeni nosač aviona „Štorm“ mogao bi da promeni odnos snaga na moru istovremeno u tri regiona, piše američki list „Militari voč“.

Foto: Screenshot

Prema rečima eksperata, u Sredozemnom moru, u kojem je Rusija već znatno pojačala svoje prisustvo, ova krstarica bi bila korisna za garantovanje bezbednosti Damasku, najvažnijem savezniku Moskve u toj oblasti.

Ova krstarica bi, prema pisanju lista, mogla da posluži i kao simbol podrške zemljama Persijskog zaliva, s kojima Rusija takođe uspostavlja vojno-političke veze.

Ovaj brod, takođe, može da deluje na niskim temperaturama, pre svega u oblasti Arktika. Američki nosači aviona nisu predviđeni za operacije u takvim klimatskim uslovima, a pojava „Štorma“ omogućiće Rusiji da stekne odlučujuću prednost u ovoj oblasti, veoma bogatoj prirodnim resursima.

Ruski nosač aviona može dobro da dođe Rusiji i u Azijsko-pacifičkom regionu i da promeni odnos snaga na štetu zapadnih zemalja i Japana, ocenjuje list.

Proizvodnja unapređenog nosača aviona mogla bi da izazove interesovanje potencijalnih kupaca, na primer Indije, dok bi za palubnu verziju borbenog aviona pete generacije Su-57 mogla da se zainteresuje Kina. Ako se ovi faktori uzmu u obzir, proizvodnja „Štorma“ je, kako ocenjuje „Militari voč“, krajnje isplativa.

Projekt „Štorm“ prvi put je široj publici predstavljen na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2015“. Prošle godine je zamenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov saopštio da je planirano da ovaj nosač aviona uđe u sastav Vojno-mornaričke flote Rusije do 2025. godine.

Sada je u sastavu ruske vojne mornarice samo jedan brod ove klase, a to je „Admiral Kuznjecov“.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite