Promocija novih super-pušaka na Vidovdan

Pripadnici Vojske Srbije dobili najsavremenije automatsko oružje belgijske proizvodnje. I naši specijalci s naoružanjem koje koriste elitne jedinice širom sveta. 

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Osamsto najmodernijih belgijskih pušaka SKAR-L isporučeno je oružanim snagama Srbije, a to moćno oružje biće promovisano na Vidovdan, tokom defilea „srpskog supervojnika““.

Isporuka ovog najsavremenijeg automatskog oružja, koje koriste elitne jedinice širom sveta, odvija se u okviru „Projekta 1.500“, odnosno plana opremanja 1.500 vojnika najsavremenijim ubojnim sredstvima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je važno da Srbija nastavi da jača Vojsku.

– Ne zato da nekoga napadnemo, već da bismo mogli da odvratimo svakog ko bi želeo da napadne našu državu – rekao je predsednik, i dodao da se ulaže veliki novac u opremanje armije. Prema njegovim rečima, kupovinom 800 pušaka specijalci su konačno opremljeni.

Puške koje su isporučene u petak srpskoj vojsci i koje će biti promovisane na Vidovadan su belgijske puške SKAR-L, ubojito naoružanje namenjeno specijalnim jedinicama širom sveta. Reč je o proizvodu fabrike „Herstal“. Puška 21. veka, kako je nazivaju stručnjaci, u Srbiji je namenjena najmoćnijem odredu naših oružanih snaga.

– Ovim je zaokružen „Projekat 1.500“, kojim su opremljeni specijalna brigada i deo izviđačke i vojnopolicijske jedinice – rekao je, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. – Podrazumeva se 26 stavki različitog naoružanja i vojne opreme najsavremenije generacije, poput pušaka, mitraljeza, dnevno-noćnih osmatračkih sistema, padobranske opreme… Dakle, sve ono što obuhvata kolokvijalni termin – srpski vojnik 21. veka.

Uz pušku SKAR-L, srpska vojska je nabavila i kombinovani nišanski sistem s refleksnim nišanom i zumoptikom.

„Projekat 1.500“ odnosi se pre svega na pripadnike Specijalne brigade Vojske Srbije, čiji je osnovni zadatak odbrana zemlje od terorista i sličnih bezbednosnih pretnji. Njihova opremljenost će se meriti s najsnažnijim armijama u svetu, a opremljenost bi trebalo da bude obavljena prema najstrožim standardima, u kombinaciji uvoznih i domaćih komponenata.

Superpuška koristi metak 5,56 milimetara i ima preklopni i prilagodljivi kundak. Teška je između tri i četiri kilograma, a na nju je moguće ugraditi nišane – dnevne, noćne, laserske… Ima mogućnost i da joj se pripoji bacač granata, što bitno povećava njenu ubojnu snagu.

Samo za najbolje

Razvoj cevi SKAR-L počeo je 2004. godine, kada su američki specijalci zatražili novo oružje. Belgijanci su svojom puškom uspešno odgovorili na taj izazov. Ubrzo su to oružje prihvatile jedinice specijalnih odreda sa svih strana sveta. Upotrebljavana je u Avganistanu i Iraku, a osim Amerikanaca, koriste je i u Belgiji, Turskoj, Indiji, kao i elitni odredi u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Miadinović najavljuje i „Projekat 1.500 plus“, koji podrazumeva opremanje ostalih jedinica pešadije najsavremenijim domaćim sredstvima. Tu spadaju nova modularna puška M17, robotizovana borbena platforma „Miloš“, borbena oklopna vozila „lazar“, nova generacija zaštitne balističke opreme, nišanski sistemi…

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite