OPASNOST OD EPIDEMIJE: Afrička svinjska kuga preti Srbiji!

Sve oči veterinarskih inspektora u Srbiji trenutno su uprte ka granici sa Mađarskom, zbog opasne zarazne bolesti – afričke svinjske kuge, koja se pojavila kod komšija. Prošle godine su od afričke kuge obolele svinje u Rumuniji, tako da Srbija nije u dobroj poziciji. Virus je u okruženju, a nadležne službe rade, kako kažu, sve da spreče pojavu bolesti kod nas.

Foto: Pixabay

– Ekspanzija afričke kuge bila je u periodu između 2012. i 2014. godine, kada je doneta naredba Ministarstva poljoprivrede o merama koje se preduzimaju da bi se sprečila bolest – objašnjava Saša Ostojić, rukovodilac Centra za kontrolu zaraznih bolesti Uprave za veterinu. – To podrazumeva zabranu pošiljaka živih svinja i prerađevina od svinjskog mesa, meso i svega što nije tretirano termički na temperaturi od 80 stepeni celzijusa. Uporedo s tim, poslednje dve godine pratimo lovišta, divlje svinje. Jak je nadzor i kod domaćih svinja, ukoliko postoje neke sumnje ili kad ima uginuća, da bismo bolest, ako se pojavi, otkrili u početnoj fazi, jer simptomi nisu primetni.

Nedavno je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo uvoz svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz Mađarske. To podrazumeva stroge kontrole na graničnim prelazima, čak ne mogu da se unesu ni sendviči napravljeni od svinjskog mesa.

– Bolest nije zoonoza, znači ne prenosi se na čoveka, ali je takve prirode da se lako širi, a kako je uništavanje životinja jedini „lek“, ekonomske štete mogu biti velike – smatra Ostojić. – Veliku ulogu u širenju bolesti ima i sam čovek. Zato nije zabranjen samo komercijalni promet mesa sa Mađarskom, već se pri ulasku u Srbiju kontroliše i lični prtljag, kako se ne bi provukla neka roba nekontrolisanog porekla od svinjskog mesa, pa čak i sendvič.

Vakcina protiv afričke kuge ne postoji. Ne postoji ni lečenje, čak je, kako objašnjava Ostojić, lečenje i zabranjeno, jer ne postoji imuni odgovor.

– Bolest izaziva velike ekonomske štete i posledice po zdravlje životinja, pa bi to, ukoliko se pojavi kod nas, moglo da utiče na celokupnu proizvodnju svinja u Srbiji – govori Ostojić. – Zbog toga je bitno da se podigne nivo biosigurnosnih mera, da se vodi računa o zdravlju i kretanju životinja, kao da se svaka promena zdravstvenog stanja prijavi. Srbija je neposredno ugrožena od pojave bolesti, zato smo u stalnom kontaktu i sa lovcima, jer bolest uglavnom prvo napada divlje svinje.

KLASIČNA KUGA

Svinje u Srbiji se vakcinišu protiv klasične svinjske kuge. To je jedan od razloga zbog kojeg svinjsko meso i svinje ne mogu da se izvoze na teritoriju EU. Naše svinjsko meso ne može čak ni da prođe kroz zemlje EU.

– Možemo da prestanemo da ih vakcinišemo kada budemo sigurni da je populacija zaštićena od klasične kuge svinja. Od 2010. godine nismo imali klasičnu kugu svinja, pa ćemo najverovatnije još ove godine raditi vakcinaciju, a da sa oprezom prestanemo da ih pelcujemo tek kad budemo sigurni da neće doći do izbijanja novog virusa.

Izvor: Novosti

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite