POSLEDICE NATO URANIJUMA: U Srbiji svake godine od raka jajnika umre 450 žene, najviše u Evropi!

Nije najčešći ali jeste najsmrtonosniji ženski ginekološki rak: U Srbiji od raka jajnika godišnje oboli oko 750 žena, a ta bolest odnese 450 života. Pod sloganom „Uhapsimo bolest zajedno“ biće obeležen Svetski dan borbe protiv raka jajnika. 

Foto: Pixabay

Rak jajnika lekari nazivaju „tihi ubica“, jer kada se pojave simptomi poput naduvenog stomaka, bola u karlici, kičmi ili učestalo mokrenje, onda je bolest već uznapredovala. Najvažnija poruka ženama je da redovno idu na preglede kod ginekologa, najmanje jednom godišnje.

Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika „PROGOVORI“ izborila se sa rakom nakon dve operacije i šest hemoterapija.

„Akcenat je na zajedništvu – da lekari, pacijenti, država i javnost budu ujedinjeni u ovoj borbi“, rekla je Đokićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Cilj je otkriti bolest na vreme, ali i obezbediti bolju i savremeniju terapiju.

„Mi kao udruženje se borimo ne samo za preventivu, da se bolest rano otkrije i na vreme leči, već i da se za obolele obezbedi da njihova terapija bude što savremenija, jer samo tako možemo da im produžimo život i omogućimo da on bude kvalitetniji i sa ovako teškom bolešću“, navela je Đokićeva.

Ovaj dan se obeležava u Policijskoj upravi za Grad Beograd pod sloganom „Uhapsimo bolest zajedno“. Đokićeva, koja inače radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zahvalila je ministru Nebojši Stefanoviću i MUP-u što su prepoznali značaj ove akcije.

Srbija je trenutno na prvom mestu u Evropi po broji obolelih žena od raka jajnika.

Izvor: RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite