SPREMNA VOJNA MAŠINERIJA: Evo šta će Rusi prikazati na paradi povodom Dana pobede

Rusija će na sutrašnjoj vojnoj paradi povodom Dana pobede prikazati novi robotizovani tenk Uran-9 i nove oružane sisteme testirane na bojnom polju u Siriji.

Foto: Pixabay

„Višenamenski robotizovani borbeni kompleks“ Uran-9 naoružan je protivtenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da Uran-9 može sam da locira mete, ali da odluku o paljbi donosi komandir vozila, koji sedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od Urana-9.

Biće predstavljen i „robotizovani diverzant“, vozilo Uran-6, koje se koristi za čišćenje mina. Uran-6 dokazao se u Palmiri, Alepu i Deir ez Zoru u Siriji.

Ruski sajt „Gazeta“ navodi da je Uran-6 korišćen za uništenje mina na bezbednoj distanci, što je ruskim snagama omogućilo upad u područja pod kontrolom pobunjenika u Siriji. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Po prvi put na paradi, biće prikazan terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi BBC.

Navodi se da će biti prikazan i novi dron „Korsar“, koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. „Korsar“ ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Kako je rekao zamenik ruskog ministra odbrane Juri Borisov, ruske oružane snage poseduju puno dronova, ali će na paradi biti prikazani samo „Korsar“ i „Katran“.

Ukoliko vreme u Moskvi bude povoljno, očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Avioni Mig-31 će preleteti Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete „kinzal“, koje mogu uništiti i nosače aviona.

Očekuje se da će biti videjn i stelt lovački aviona pete generacije, ponosa ruskog Ratnog vazduhoplovstva, Suhoja 57 (poznat i kao T-50), navodi BBC, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite