SUVA MOĆ: Rusija na paradi po prvi put pokazala novi arsenal oružja (VIDEO)

Na Crvenom trgu u Moskvi tradicionalno je održana vojna parada povodom Dana pobede. U vazdušnom delu parade učestvovalo je 75 posada operativno-taktičkog, vojno-transportnog i vojnog vazduhoplovstva. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Paradi, na poziv predsednika Rusije.

Foto: Screenshot

Centralnim moskovskim trgom paradiralo je oko 13.000 vojnika, prikazano više od 150 komada savremenog naoružanja i vojne tehnike, kao i 75 aviona i helikoptera.

Na početku Parade pobede, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je smotru jedinica, posle čega je usledio raport predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

U obraćanju okupljenima, Putin je čestitao 9. maj i podsetio na „trijumfalnu“ pobedu u Drugom svetskom ratu.

“Naš dug je da čuvamo pamćenje na hrabrost vojnika koji su dali za živote drugih. Uvek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije povio kičmu pred surovim neprijateljem“, rekao je Putin i istakao: „Naš narod se borio do smrti“

Usledio je minut ćutanja, a predsednik je podsetio na stradale i patnju koju je rat doneo.

U defileu na moskovskom trgu predstavljaju se jedinice ruske vojske.

U predstavljanju borbenih vozila, prikazan je tenk T 34-85, glavni sovjetski tenk u Drugom svetskom ratu, kojim je sovjetska vojska ušla u Berlin, kao i tenk pete generacije „armata“.

Predstavljena su i vozila vazdušnih desantnih snaga, samohodne haubice, raketni bacači, buk sistemi.

Na paradi je prikazan i robotizovani tenk „uran 9“ i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

„Višenamenski robotizovani borbeni kompleks ‘uran 9’ naoružan je protivtenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. ‘Uran 9’ može sam da locira mete, ali odluku o paljbi donosi komandir vozila koji sedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od ‘urana 9′“, navodi Bi-Bi-Si.

Na vojnoj paradi je predstavljen i „robotizovani diverzant“, vozilo „uran 6“, koje se koristi za čišćenje mina. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi prikazan je i terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Prikazan je i novi dron „Korsar“, koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. „Korsar“ ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Usledio je i prelet helikoptera, posle čega i prelet bombardera i lovačkih aviona.

Na nebu iznad Moskve su strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, „mig 29“, presretači „mig 31BM“, lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25.

Prikazan je i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, „suhoj 57“ (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Avioni „mig 31“ preleteli su Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete „kinzal“, koje mogu uništiti i nosače aviona.

„Striži“ su izveli svoj let, a garda egzercir.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite