TEŠKA UVREDA: Hrvati traže da se podigne spomenik Stepincu u Beogradu

Povodom obeležavanja 120. godišnjice rođenja i 20. godišnjice beatifikacije Alojzija Stepinca, ispred katedrale u Sisku otkriven je spomenik tom zločinačkom kardinalu.

Jure Batelj (Foto: Screenshot)

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, spomenik prikazuje kardinala Stepinca kako u društvu dvoje dece drži krst, a autor spomenika objašnjava da je središte kompozicije krst koji predstavlja blaženikovo mučeništvo, dok dvoje dece simbolizuje doprinos Stepinca u spašavanju dece iz ratnih prihvatilišta.

Spomenik je svečano otvoren, uz prikladan program kulturno-umetničkih društava, raznih udruženja, a osveštao ga je i sisački biskup Vlado Košić, koji je tom prilikom rekao i da očekuje da će Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen svecem.

Ipak, čin otkrivanja spomenika nije prošao bez protivljenja dela javnosti zbog čega je biskup Košić rekao „među nama imamo izdajice koji ne vole hrvatsku domovinu“.

Postulator za proglašenje Stepinca mons. Batelja svecem rekao je do zahteva za beatifikaciju Stepinca nije bilo ni jednog prigovora papi ili Vatikanu, već da su se oni po javili tek kasnije.

On je još rekao i da se Stepinac zauzeo tokom 1942. i 1943. godine za decu, ratnu siročad koja su bila u prihvatilištima u Sisku i drugim mestima. Ponovio je da to nisu bili logori, nego prihvatilišta, gde su tadašnje ustanove NDH organizovale boravak dece kako bi mogle da oih preuzmu njihove porodice. Prema rečima, Batelja tako je spaseno oko 12.000 dece.

– U njihovom spasavanju, uz Dianu Budisavljević, angažovali su se mnogi drugi, među kojima i velik broj Srba, a presudna je bila podrška nadbiskupa Stepinca – kazao je on.

– Pozdravljam inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Diani Budisavljević, ali bi uz nju trebao biti i Stepinčev spomenik jer bez nadbiskupa ne bi mogla učiniti ništa – rekao je mons. Batelja, ističući da je poznato da je Stepinac osudio i postojanje logora Jasenovac.

– Pozdravljam inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Diani Budisavljević, ali bi uz nju trebao biti i Stepinčev spomenik jer bez nadbiskupa ne bi mogla učiniti ništa – rekao je mons. Batelja, ističući da je poznato da je Stepinac osudio i postojanje logora Jasenovac.

Zagrebački Večernji list pisao je da je saznao da će proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca uskoro biti i završen, pozitivnim ishodom po hrvatsku stranu, jer srpska strada nije dokazala svoje tvrdnje.

S druge strane, direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof kazao je početkom 2017. da će Jevreji širom sveta protestovati ukoliko Vatikan proglasi Alojzija Stepinca svecem.

– Činjenica da je Stepinac podržavao NDH, da nikada nije rekao nešto protiv te državne tvorevine, kao i da je bio Pavelićev sveštenik, dovoljno govori o njegovoj istorijskoj ulozi i životu. Stepinac ne zaslužuje da bude sveštenik, a kamoli svetac – istakao je tada Zurof.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite