PREDSEDNIK KIPRA: Kosovo je Srbija, hvala vam što podržavate teritorijalnu celovitost Kipra

Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Kipra. Nikos Anastasijades je zahvalio Vučiću na podršci koju Srbija pruža celovitosti Kipra.

Foto: Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom zahvalio na „iskrenom prijateljstvu koje kiparski narod i država pružaju građanima Srbije i našoj zemlji“.

„U međunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju, ali u odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa, već mnogo više iskrene bliskosti, onoga što danas jeste retkost u međunarodnoj areni“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija zahvalna Anastasijadesu i kiparskoj vladi u podršci Srbiji kada je u pitanju Kosmet.

„Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije“, naveo je Vučić.

Srbija razgovara sa svima i sa svima mora da ima dobre odnose, ali, ističe Vučić, „moraju da znaju da gajimo poseban odnos prema narodima koji su bili uz Srbiju u najtežim trenucima u savremenoj istoriji“. Vi lično ste to bezbroj puta potvrdili, rekao je Vučić obraćajući se predsedniku Kipra.

Na današnjem sastanku je bilo reči o svim problemima, o svemu što tišti Kipar i Srbiju, naveo je Vučić.

„Razgovaralo se o evropskom putu Srbije i dobili smo široku podršku za nastavak evropskog puta naše zemlje“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je u ime Srbije objasnio šta se dešava u slučaju Kosova, ali u regionu i koliko je važno sačuvati mir i stavbilnost.

„Pokazao sam Briselski sporazum, šta je Beograd uradio, šta Priština nije uradila. Govorio sam o dvostrukim standardima koji neretko važe za nas i neke druge. Čini mi se da smo govorili i o našoj saradnji, kako da se borimo, menjamo stvari i ustrojimo ih na pravičniji način“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za kompromisno rešenje, ali da sa njom niko ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatuma i pretnji, kako bismo morali da prihvatimo ono što je jedini albanski interes.

Predsednik je rekao i da se Srbija nada da će Kipar sve svoje probleme prevazići mirnim putem i uspeti da dođe do kompromisnog dogovora, baš kao što se i mi nadamo da ćemo do toga da dođemo.

Dodao je da očekuje dodatno približavanje dve zemlje i da će se, prilikom njegove posete Kipru, kada će biti održan Poslovni forum, održati i zajednička sednica dveju vlada.

„Očekujem da ćemo moći da razgovaramo o konkretnim pitanjima, a ne samo o turizmu… Želimo da približimo Kipar srpskim građanima. Ali, razgovarali smo i o kiparskim kompanijama koje žele da učestvuju u izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali i o drugim oblastima saranje koje su važne kako za Kipar, tako i za Srbiju“, rekao je Vučić.

Poručio je da trgovinska razmena mora da bude veća.

„Do sada smo imali značajna ulaganja iz Kipra u Srbiju, nadamo se da ona bude veća, ali nadamo se da će i broj turista iz Srbije rasti kako se životni standard bude pobećavao“, rekao je Vučić.

Nikos Anastasijanidis je zahvalio Vučiću na podršci koju Srbija pruža celovitosti Kipra i istakao da Kipar ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Poručio je da Srbija i Kipar dele dubokoukorenjenje istorijske, kulturne i verske odnose, te da je saradnja dveju zemalja zagarantovana.

„Zagarantovana je i obostrana volja za dalje produbljivanje saradnje u interesu naših naroda“, rekao je Anastasijanidis i poručio da će krajem godine na Kipru biti organizovan poslovni forum u cilju jačanja saradnje kako u privrednom, tako i u trgovinskom i turističkom sektoru.

Predsednik Srbije je ranije danas ispred Palate „Srbija“ dočekao Anastasijadisa, a usledili su tet-a-tet sastanak, kao i plenarni razgovori.

Izvor: RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite