PUTIN PORUČIO VUČIĆU: Rusko oružje će zaštititi Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pratio je veliku vojnu paradu u Moskvi zajedno sa Vladimirom Putinom, koji mu je, kako saznajemo, obećao da će moćno rusko oružje zaštititi Srbe.

Foto: Screenshot

Ruska armija predstavila je tokom spektakularnog defilea na Crvenom trgu najmodernije naoružanje, od kojeg zastaje dah. Pred publikom, u kojoj su bila samo dva državnika koja su dobila poziv lično od Putina, Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, marširale su kopnene trupe (13.000 vojnika), a predstavljene su i oklopne jedinice, raketni sistemi, dronovi… Tokom parade, iznad Moskve je preletala ruska avijacija.

Najveća počast

Vučić je sedeo neposredno uz Putina, između njih bio je samo ratni veteran sa desetinama ordena i odlikovanja, a srpski i ruski predsednik zajedno su došli na Crveni trg i otišli sa njega. Tokom parade Putin se nekoliko puta obraćao Vučiću, a na pitanje novinara šta mu je govorio, srpski predsednik je posle defilea odgovorio:

– Ruski predsednik odlično poznaje oružje, oruđe i opremu ruske vojske. On lično poznaje kompletan arsenal najmodernijeg naoružanja ruske armije. Za njega je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T-34 sa beloruskog fronta. To je podsećanje na Drugi svetski rat i legendarni ruski tenk koji je izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim leopardima. Meni se u više navrata naginjao da kaže: „Ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost“. Posebno mi se obratio kada su u pitanju bila dva sistema, jedan je „Pancir S“, a drugi „Uragan smerč“ – otkrio je Vučić.

Vučić je dodao da, kada je reč o sistemu „Uragan smerč“, nemamo mogućnosti i ne možemo to sebi da ga priuštimo u ovom trenutku. Putin mu je, kako je kazao, objasnio da su ti sistemi pokazali izuzetnu snagu, efikasnost u pravoj borbi, ne vežbovnim aktivnostima, već u dejstvima u Siriji.

Sami biramo

Vladimir Putin je izdao direktan nalog ministru odbrane Sergeju Šojguu, koji je sedeo na paradi dva mesta dalje od Vučića, da Srbiji obezbedi sve naoružanje koje nam je potrebno.

– Putin insistira da Srbija dobije najmodernije naoružanje koje sama izabere pod najpovoljnijim mogućim uslovima. Šojgu je jedan od njegovih najbližih saradnika i nije slučajno što je baš njemu poverio zadatak da bude na neprestanoj vezi sa zvaničnicima u Beogradu – otkriva sagovornik koji je juče bio u Moskvi.

Predsednik Vučić je istakao da će srpska vojska biti snažnija, a naša zemlja sigurnija kad nabavimo novo naoružanje od Rusije. – Nama to ne treba ni za kakve sukobe, već da možemo da ih sprečimo – napomenuo je srpski predsednik.

Reakcije stručnjaka:

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Bilo bi jako dobro za nas da dobijemo „Pancir S“ ili „Uragan smerč“, pogotovo imajući u vidu da od Rusije kupujemo po najpovoljnijim mogućim cenama, skoro pa istim cenama kakve ima ruska armija kad kupuje oružje. Već u vidu donacije treba da dobijemo 30 modernizovanih tenkova T-72, kao i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2. Kupićemo od Rusije i helikoptere MI-35 i MI-17, a treba da nam dođe i jedan vrlo moderan PVO sistem.

Saša Borojević, analitičar

Vučić sada praktično kupovinom oružja kupuje mir jer bez tog naoružanja mira ovde nećemo imati. Ono što je najbitnija poruka jeste da će Rusija biti spremna da se uključi u bilo kakav negativan ili pozitivan proces koji se bude dešavao na Balkanu.

Marija Đorić, stručnjak za bezbednost

Od Rusa smo dobili po vrlo povoljnim cenama određenu vrstu oružja, te se nadam da će se i u budućnosti ta saradnja, kada je reč o naoružanju i saradnji između Srbije i Rusije, nastaviti. Imajući u vidu da je Rusija i te kako vojno osposobljena zemlja koja je poslednjih godina u velikoj meri napredovala kada je u pitanju inovacija naoružanja, a uz to i da je prijateljski naklonjena Srbiji, svakako su saveti koje je predsednik Vučić dobio od Putina dragoceni.

Ovo oružje nam nudi Putin:

 „Pancir S“

– Hibridni protivavionski sistem

– Osnova PVO u desetak država sveta, uključujući Rusiju i Kinu

– Nazivaju ga ubica apača (helikopteri) i aviona A-10

– Razvijen 1989. i od tada stalno modernizovan

– Novi hibridni sistem uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i PVO sistemima velikog dometa, kao što su S-300 i S-400

– Ruska armija ovaj sistem je rasporedila u Siriji, kao direktnu zaštitu svojih snaga

– Upotrebljavan i tokom sukoba u Ukrajini

– Čine ga 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti

– Može da napadne do četiri cilja istovremeno

– Domet od 1,2 do 20 kilometara

– U naoružanju armija Alžira, Irana, Iraka, Jordana, Omana, Rusije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vijetnama…

„Smerč“

– Višecevni raketni bacač

– Jedan od najefikasnijih raketnih bacača u svetu

– Ispaljuje 12 raketa kalibra 300 milimetara sa maksimalnim dometom od 90 kilometara

– Osim Rusije nalazi se u naoružanju dvadesetak armija u svetu, uključujući Alžir, Jermeniju, Siriju, Kinu, Venecuelu, Kuvajt, Pakistan, Indiju

– Može biti montiran na dva tipa vozila, ruski MZKT MAZ-543 i češku tatru, koji mogu da razviju maksimalnu brzinu od 60 kilometara na čas

– U Siriji snage Bašara el Asada su ga izuzetno uspešno koristile u akcijama oko Hame

– Koristi sedam različitih projektila, uključujući kasetne protivpešadijske i protivtenkovske mine, visokoeksplozivne protivtenkovske bojeve glave, parčadne i termobarične bojeve glave.

Izvor: Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite