VEĆINA GRAĐANA VIŠE NE ŽELI EU: Za ulazak bi na referendumu glasalo samo 49,5%

VIŠE od polovine građana u načelu podržava članstvo u EU, ali bi ulazak Srbije u EU konkretno, na referendumu, podržalo manje od polovine građana – 49,5 odsto, rezultat je istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli Institut za evropske poslove i istraživačka kuća „Ninamedija“.

Foto: Pixabay

Istraživanje je pokazalo da članstvo u EU više podržavaju stariji nego mlađi građani, više žene nego muškarci i više stanovnici Beograda i Vojvodine nego uže Srbije.

Prema ovom istraživanju, 62 odsto građana smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a to uverenje najrasprostranjenije je među najmlađim građanima. U isto vreme podrška članstvu u EU najslabija je među najmlađim građanima – tek nešto više od polovine, a najjača među najstarijima – dve trećine.

Kad je reč o državama članicama EU, građani smatraju da su Srbiji najveći prijatelji u EU Nemačka, Grčka, Španija i Austrija, a najveći neprijatelji Hrvatska, Velika Britanija, opet Nemačka i zatim Francuska. Najbolje odnose, što se tiče susednih država, prema istraživanju, Srbija ima sa BiH i Mađarskom, a najlošije sa Hrvatskom i Albanijom. Crna Gora je na trećem mestu i među državama sa kojima Srbja ima najbolje odnose i među onima sa kojima ima najlošije odnose.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite