DOJČE VELE: Više migranata u školama znači više nasilja

Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.200 direktora nemačkih škola pokazuje da je u proteklih pet godina u polovini škola bilo psihičkog i fizičkog nasilja nad nastavnicima. Da li to ima veze sa porastom broja migranata?

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Kako prenosi Forsa, vređanje i psovanje nastavnika kao i pretnje predstavljaju najčešći vid nasilja i zabeleženi su u 59 odsto srednjih škola ne računajući gimnazije, u 46 odsto osnovnih škola i u 33 odsto gimnazija. Fizički je napadnuto 32 odsto direktora ili drugih osoba iz uprave osnovnih škola, 12 odsto njih u svim srednjim školama osim gimnazija i četiri odsto direktora ili članova uprave gimnazija.

Nekim vidom nasilja je tako pogođeno ukupno 45.000 nastavnika u ukupno 1.200 škola. Pored „klasičnog“ nasilja, u petini svih škola je zabeležen i kiber-mobing, dakle napadi preko interneta ili društvenih mreža.

S druge strane, sindikat nastavnika Savez za obrazovanje i vaspitanje (VBE) sproveo je svoju anketu u nemačkim školama, prema kojoj je u bezmalo svakoj drugoj školi tokom proteklih pet godina bilo nasilja nad nastavnicima. Vinovnici su bili kako đaci tako i roditelji. Prema VBE, koji ne pominje broj ispitanih škola, verbalno nasilje prema nastavnicima je zabeleženo u 48 odsto škola, fizički napadi – u 26 odsto škola.

Vinovnici: migranti?

Sindikat VBE je posle svoje ankete poslao vladama svih nemačkih saveznih pokrajina dopis u kojem je tražio od njih da iznesu svoje statistike o broju napada na nastavnike. Četiri ministarstva uopšte nisu odgovorila, a pet njih je odgovorilo da ne vodi nikakve statistike o tome. Ostali su odgovorili nekim podacima ili procenama koje nemaju statistički karakter a iz jedne pokrajine je stigao odgovor: „Radi se samo o pojedinačnim slučajevima.“

Šef sindikata Udo Bekman je na to medijima izjavio da se pita „odakle nekima takva samouverenost u oceni?“

U svakom slučaju, jasno je da su razmere nasilja nad nastavnicima velike. Ko su vinovnici tog nasilja? Volfgang Kindler, nastavnik i pisac više od dve decenije aktivan u projektima prevencije nasilja, o tome je za radio WDR5 rekao:

„Naravno da su u pitanju određene grupe, ali imamo problem kada to javno kažemo. Uzmimo primer škole Ritli u Berlinu, koja je upravo angažovala službu bezbednosti, istu koja je već angažovana u osam škola u berlinskom naselju Nojkeln – to su uvek grupe u kojima je veliki udeo migranata. Nažalost imamo problem da deca migranata češće pribegavaju nasilju od drugih. O tome se premalo diskutuje. Isto je i sa roditeljima, mnogo češće nastavnike napadaju roditelji migranti.“

Izvor: Dojče Vele

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite