KOMANDANT BONDSTILA DONIRA SPC: Dučić kaže da ga je zauvek očarala Pećka patrijaršija

Postavljanje Nika Dučića, američkog pukovnika srpskog porekla, na čelo vojne baze „Bondstil“ kod Uroševca, najveće na Balkanu, i Multinacionalne brigade Kfora na KiM, izazvalo je oprečne reakcije među Srbima i Albancima u našoj južnoj pokrajini. Prvi su se radovali, misleći da će se njegovim dolaskom poboljšati bezbednosna situacija, a drugi smatraju da Kfor time čini ustupak Srbima. Deo srpskog stanovništva uveren je da je Dučić postavljen sa ciljem da se privuče što veći broj Srba u kosovske bezbednosne snage, kako bi Priština što lakše formirala tzv. Vojsku Kosova.

Foto: Dnevna Gazeta

I dok odgovori na pomenuta pitanja izostaju jer su za „one na višem nivou“, pukovnika Dučića nedavno smo zatekli u Pećkoj patrijaršiji, gde je, kako nam je rekao, bio prvi put. Ova svetinja ga je očarala i na njega ostavila izuzetno jak utisak za ceo život.

Istovremeno, on ocenjuje da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da vojnici Kfora čine sve da obezbede sigurno okruženje i slobodu kretanja za žitelje Kosova i Metohije.

Kakvi su vaši prvi utisci o Kosovu i Metohiji?

– Od moje kratke posete 2010. godine do dolaska u martu ove godine, moj glavni utisak je da su ovde učinjeni primetni napori u modernizaciji i poboljšanju infrastrukture. Izgrađeni su novi auto-putevi, kuće, stanovi, aerodromski terminal. Ipak, moji najjači utisci o Kosovu su dvostruki. Prvi je istorijski i religiozni značaj Kosova, a potom i želja da se reše hitna pitanja, kako bi se stvorile bolje ekonomske i obrazovne mogućnosti.

Šta znate o pravoslavnim svetinjama na KiM i da li su srpski hramovi zaštićeni na odgovarajući način?

– U kratkom vremenskom periodu, koliko boravim na Kosovu, posetio sam nekoliko svetih lokacija i svaki put sam se uverio da su izuzetno dobro zaštićene. Kosovska policija je profesionalna i oprezna u obezbeđivanju manastira Gračanica i Pećke patrijaršije. Osim toga, multinacionalna borbena brigada – Zapad – nastavlja sa istaknutom linijom obezbeđivanja zaštićene zone oko manastira Dečani.

Kako biste ocenili bezbednosnu situaciju i šta su najveći problemi s kojima se Kosovo suočava?

– Bezbednosna situacija u mojoj zoni je mirna i stabilna. Po mom mišljenju, najveći problemi s kojima se suočava Kosovo, a na šta ukazuju i nedavni izveštaji Evropske komisije, jesu korupcija i organizovani kriminal. Jer, uz istinsku debatu i dijalog, za politička pitanja sigurno postoji rešenje.

Da li ste svesni problema s kojima se suočava srpski narod i da li imate kontakte sa običnim ljudima na terenu?

– Susrećem se s ljudima gde god da odem. Sa Srbima posebno kontaktiram posle crkvene službe. I u tim prilikama gotovo svi, počev od starijih osoba, roditelja ili mladih, iznose probleme i zabrinutost za penziju, kvalitetno obrazovanje za svoju decu i redovno zapošljavanje sa odgovarajućom platom.

Nik Dučić (Foto: Screenshot)

Da li ste do sada razgovarali i sa srpskim predstavnicima na KiM i na koje su vam probleme ukazali?

– Da bih unapredio i shvatio probleme na političkom i državnom nivou, sreo sam se s mnogobrojnim političarima, kao što su gradonačelnici, viši rukovodioci kosovskih bezbednosnih organizacija, ali i s mojim kolegama u Vojsci Srbije. Planiram da nastavim s proširenjem angažovanja u svojoj oblasti odgovornosti, ali poziv za sastanak i razgovor je uvek dobrodošao. Šta vama, kao pukovniku srpskog porekla, znači što upravljate vojnom bazom „Bondstil“?

– Bazu „Bondstil“ nije osnovao NATO, a finansiranje i operativnu podršku za održavanje baze daju američki entiteti. Ipak, bezbednost, sigurnost i dobrobit vojnika prevazilaze upravljanje bazom. Naš tim za podršku na području Balkana, koji se sastoji od civila na vojnoj službi, vojnika, izvođača radova i lokalnih radnika, obezbeđuje održivo delovanje osnovnih usluga.

Da li je Kfor spreman da obezbedi sigurnost, naročito Srbima, i da li verujete da se pogrom iz 2004. neće ponoviti?

– Nedavno održanom kompleksnom vežbom „Silver sejbr“ Kfor je jasno pokazao svoje sposobnosti da obezbedi slobodu kretanja i sigurno okruženje. Stalna poboljšanja u kosovskim bezbednosnim organizacijama i znatni uspesi sa multietničkim uključivanjem samo povećavaju stabilnost i unutar regiona.

Da li ste ikada posetili centralnu Srbiju i imate li prijatelje među Srbima?

– Boravim među narodom na KiM jer je to od vitalnog značaja za uspostavljanje novih mostova poverenja, a radujem se što ću u bliskoj budućnosti prvi put posetiti i centralnu Srbiju, gde ću se još jednom sastati sa predstavnicima VS.

NE GOVORI SRPSKI, DONATOR SPC

NikDučić, koji je završio ratni vojni koledž 2014. godine, a potom magistrirao na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, otac je troje dece, dva sina i kćerke, kojima je dao srpska imena. Ipak, priznaje, ne govori srpski. Sa suprugom u San Dijegu je veoma aktivn u SPC, gde je upisan kao značajan donator.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite