VUČIĆ: Osiromašeni uranijum je razlog povećanja broja obolelih od raka

VUČIĆ: Osiromašeni uranijum je razlog povećanja broja obolelih od raka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na otvaranju Onkologije 2, da od 2019. godine više neće biti listi čekanja i najavio znatno uvećanje plata zaposlenima u zdravstvu, posebno medicinskim sestrama.

Vučić (Foto: Jutjub)

„Od Nove godine zahvaljući ovim aparatima neće biti listi čekanja.

Ovo su najmodernije mašine koje možete da pronađete na najmodernijim kllinikama i najrazvijenijim zemljama. Nastavićemo da ulažemo, a počinjemo i izgradnju novog Kliničkog centra u Beogradu“, rekao je Vučić.

On je istakao da veliki problem predstavlja odlazak fizičara i inženjera, najstručnijeg kadra, koji zbog znatno većih primanja odlaze u inostranstvo.

„To je za nas katastrofalno, puno u njih ulažemo a onda ne možemo da im ponudimo odgovarajuću platu“, rekao je Vučić.

Drugi problem su medicinske sestre, koje, kako je istakao, rade najteži posao.

„Ranije smo imali 120-150 njih koji se jave na konkurs, danas 15. Ne možemo da realizujemo konkurse i zato će biti značajnog uvećanja plata za medicinske šetre. Ali i za lekare“, rekao je Vučić.

Ne kažem da je to dovoljno, ali ako to budemo radili i naredne dve godine, to će biti mnogo bolji uslovi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju Onkologije 2, da se lekari i drugi eksperti slažu da je i osiromašeni uranijum jedan od razloga povećanja broja obolelih od raka, posebno kod dece, na žalost.

Vučić je rekao da je bilo teorija, kojima sam nije bio sklon, da je za sve to krivo bombardovanje naše zemlje 1999. godine, ali da je svakako jedan od razloga i osiromašeni uranijum tada „bačen“ na našu zemlju“.

Kako je rekao, videćemo da li ćemo to uspeti i da dokažemo, jer je puno vremena prošlo i mnogo toga je „isprano“ i završilo ko zna gde, ali da ćemo sigurno kao država time ozbiljno da se bavimo.

ONKOLOGIJA 2 – USLOVI I LEČENjE PO EVROPSKIM STANDARDIMA

Institut za onkologiju dobio je danas, nakon osam decenija od osnivanja, Onkologiju 2, novu zgradu i najsavremeniju opremu, što će lečenje pacijenata obolelih od malignih bolesti izjednačiti sa evropskim standardima.

Za institut su nabavljena tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateća radioterapijska oprema, a izvršeni su građevinski radovi na objektu koji obuhvataju 1. 200 novoizgrađenih kvadratnih metara, a ukupno 2. 000 kvadrata adaptiranog prostora.

Vrednost investicije je 8,9 miliona – ukupna vrednost opreme je oko 6,4 miliona evra, a građevinskih radova oko 2,4 miliona evra.

U novoj zgradi već su smešteni novi aparati za zračenje, a za oko tri sedmice primiće prve pacijente.
Na Onkologiji 2 sprovodiće se terapija zračenja, a zajedno sa planiranjem obučavan je i kadar, ulaže se u nove specijalizacije, a lekari su na obuku išli i u Japan.

Takođe, za KC Kragujevac nabavljen je jedan akcelerator i izgrađen jedan bunker, dok je KC Niš dobio jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera.

Zdravstveni centar Kladovo takođe je dobio jedan linearni akcelerator, CT simulator i jedan bunker.

Ministarstvo zdravlja prethodnih godina nabavilo je i u rad pustilo četiri linearna akceleratora, vrednosti od oko 700 miliona dinara, za koja je sredstva obezbedila Vlada Srbije.

Aparati su raspoređeni u KC Niš – dva aparata, u KC Kragujevac – jedan aparat i jedan u Institut za onkologiju KCS.

Uz puštanje u rad ovih šest novih akceleratora Srbija će ispunjavati svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju, a to je jedan aparat na 250.000 građana.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite