ORBAN: Neće Angela Merkel odlučivati ko će da živi u Mađarskoj!

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da nemačka kancelarka Angela Merkel „nije nadležna“ za izbegličku politiku Mađarske, poručivši da bi nacionalne vlade trebalo da odlučuju o tome koliko će izbeglica primiti.

– Kad je reč o pitanju ko može da živi u Mađarskoj, Merkel za to nije nadležna – rekao je Orban u intervjuu za „Bild“ objavljenom kasno sinoć, a koji prenosi danas Politiko.

Kaže i da bi bio isteran s funkcije premijera kada bi sprovodio izbegličku politiku sličnu politici Merkelove.

On je upozorio da će svaka odluka koja „šalje poruku migrantima da mogu da dođu dovesti do novih tragedija“, naglasivši da EU mora da zaustavi ljude pre nego što pokušaju da dođu u Evropu kako bi „spasla živote“.

U današnjem intervjuu državnom radiju, mađarski premijer je pozdravio ideju bivšeg stratega predsednika SAD, Stiva Benona, o novoj antievropskoj grupi, istakavši da je bilo vreme da neko iz SAD dođe u Evropu i širi konzervativni način razmišljanja umesto liberalnih vrednosti.

Orban je rekao i da je novoj Evropskoj komisiji potreban novi pristup migracionoj policiji, te dodao da su sadašnjoj Komisiji dani „odbrojani“, a s obzirom da joj mandat ističe u maju 2019.

U intervjuu mađarskom radiju, premijer nije otvoreno rekao da će se udružiti s Benovom grupom niti da će podržati njegovu platformu, ali je „poželeo mnogo uspeha“ njegovom projektu.

– Ameriku ne čine samo liberali – istakao je Orban, dodajući da tamo ima i konzervativaca i čak hrišćanskih demokrata koji bi želeli da se i njihov glas čuje u Evropi.

Prema njegovim rečima, Benon, kojeg je Tramp smenio prošle godine, shvatio je da postoji prostor za širenje konzervativnih vrednosti u Evropi i to je, smatra Orban, pozitivno.

Nova grupa nastrojena protiv EU, pod nazivom „Pokret“ (The Mouvement), sa sedištem u Briselu, koju je bivši Trampov strateg izabrao kao platformu, ima za cilj da pomogne nacionalistički nastrojenim istomišljenicima, antiimigraciono orijentisanim grupama širom Evrope, navodi Rojters.

Benon je ranije britanskoj agenciji rekao da je cilj te grupe da se pojača antievropsko prisustvo u Evropskom parlamentu na izborima u maju iduće godine.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite