Poznati novinar koji je u SAD govorio o trgovini organima na Kosovu, zabranjen na Fejsbuku i Jutjubu! (VIDEO)

Poznati novinar Aleks Džons vlasnik medijske kompanije Infowars, zabranjen je simultano na društvenim mrežama Facebook, Youtube, Twitter i Instagram sa nepreciznim obrazloženjem da je širio političku nekorektnost. Sajt koji je imao multi-milionsku publiku optužio je društvene mreže za gušenje slobode govora, a kako kažu činjenica da su 4 najveće kompanije na tržištu društvenih mreža blokirale njihov sajt u jednom danu govori o tome da globalisti imaju koordinisani plan da uguše pravo na slobodu mišljenja svakoga ko misli drugačije od njihovih zacrtanih normi. Džons je poznat u Srbiji po tome što je javnosti u Americi prezentovao podatke o trgovini organima Srba na Kosovu.

Progon alternativnih medija na internetu dostigao je novu fazu. Sinoć u 3 sata izjutra po lokalnom vremenu kompanije Facebook, Youtube, Twitter i Instagram odlučile su da zabrane medijsku kuću Info Wars i profil novinara Aleks Džonsa, sa obrazloženjem da on navodno širi predrasude i „govor mržnje“, to jest da njegove vesti nisu politički korektne.

Tehnološke kompanije su istovremeno optužile Džonsa da je nekoliko puta u svojoj karijeri od više od 30 godina novinarskog rada plasirao pogrešne informacije i lažne vesti. Istovremeno kompanije kao što su CNN nisu se našli na istom udaru iako je dokazano da su plasirale ratno-hiškače vesti i lažne informacije o oružju za masovno uništenje u Iraku koje je dovelo do rata smrti 1.2 miliona Iračana. Pored toga brojne medijske kuće kao što su MSNBC, CNS i New York Times koje su nedavno širile predrasude prema većinskom stanovništvu, šireći stereotipe o rasizmu i podložnsti na mržnju među većinskom stanovništvu u Evropi i Americi nisu kažnjene za takav vid govora mržnje, što je dovelo do optužbi da vlasnici društvenih mreža jednostvano žele da uguše opozicione medije.

Ovakav potez izazvao je žestoke osude boraca za slobodu govora u SAD, pa je tako poznati novinar i pisac Ben Šapiro povodom slučaja rekao „Kada jednom počnete da govorite da je govor mržnje opravdanje za blokiranje ljudi na društvenim mrežama ulazite u oblast koja je više nego otvorena za tumačenje, jer levica nema iste standarde za govor mržnje kada su u pitanju njihove izjave“.

Džonsu su podršku ukazali brojni alternativni mediji pa je tako Voice of Europe (Glas Evrope) sajt sa preko 300.000 pratilaca na Fejsbuku saopštio da će deliti vesti Aleks Džonsa na svom sajtu svakoga dana dok se zabrana za rad novinarske kuće Infowars ne povuče.

Kontroverzan potez tehnoloških kompanija ponovo je rasplamsao raspravu o njihovom položaju u društvu i na koji način treba regulisati prava građana na društvenim mrežama. Naime privatne kompanije u teoriji nemaju obavezu da pojedincu daju slobodu govora, ali je sa druge strane država obavezna da je obezbedi, ipak iako su Facebook, Youtube, Twitter i Instagram privatne firme one u pravnim sitemima zemalja u kojima operišu nemaju status privatne firme, nego kvazi-javnog dobra, jer ukoliko bi bile tretirane kao privatne firme ne bi mogle da se bave biznisom na način na kojim se sada bave, jer efektivno drže monopol i nemaju relevantnu konkurenciju na tržištu što je ilegalno.

Jutjub koji je u vlasništvu Gugla drži apsolutni monopol na tržištu internet video snimaka, dok Fejsbuk koji je ujedno i vlasnik Instragrama dominira društvenim mrežama bez relevante konkurencije, što takođe predstvalja monopol i ilegalnu radnju. Samim time ove kompanije bi morale da prihvate da su kvazi-javno dobro koje ne podleže monopolu, ali su za uzvrat obavezne da obezbede slobodu govora bez obzira na nacionalnu, versku, rasnu ili političku pripadnost ili da prodaju svoje firme na više delova kako bi razbile monopol.

Na društvenim mrežama sve su češće pritužbe građana Srbije, kojima se brišu statusi na kojima se promoviše brak kao zajednica muškarca i žene, parole da je Kosovo deo Srbije i čak verski simboli. Fejsbuk je takođe zbranio fotografije Ratka Mladića pre nego što je on osuđen u Hagu, Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja kome je i profil zabranjen nakon haške presude. Sa druge strane osuđeni ratni zločinac Naser Orić je dozvoljen na Fejsbuku i ima 17.000 pratilaca, a preko svoje stranice često širi predrasude i mržnju prema ljudima drugačijeg porekla. Ovakvi standardi Fejsbuk zajednice očito pokazuju diskriminatorske politike prem određenim gurpama, ali se Vlada Republike Srbije nije oglasila na tu temu i naša zemlja nema pravnu regulativu kojom se građani štite od diskriminacije od strane vlasnika društvenih mreža.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite