DA LI JE OVO DISKRIMINACIJA ŽENA: Novi zakon smanjuje platu ženama na porodiljskom na 8.000 dinara mesečno!

DA LI JE OVO DISKRIMINACIJA ŽENA: Novi zakon smanjuje platu ženama na porodiljskom na 8.000 dinara mesečno!

Zahvaljujući novom Zakonu, mlada, visoko – obrazovana buduća majka na porodiljskom bolovanju primaće platu 8.000 dinara.

Foto: Pixabay

Stefana Zarić iz Beograda, nastavnica je španskog, engleskog i nemačkog jezika u jednoj privatnoj školi. Zahvaljujući novom Zakonu njena plata na porodiljskom biće umanjena za 24 000 dinara, a za godinu dana porodiljskog bolovanja budžet njene porodice biće umanjen za 2.500 evra.

Stefana ima 25 godina, ovo joj je prva beba ali i prvi redovan posao. U firmi u kojoj radi prvobitno je bila angažovana na osnovu ugovora o delu i privremeno – povremenim poslovima. Nakon što se konačno izborila za ugovor o radu u istoj firmi, Stefana je zatrudnela i ne sluteći da će joj to doneti drastično umanjenje zarade. 

– Ugovor o radu potpisala sam nakon godinu dana rada u firmi. Međutim, kako sam zbog zdravstvenog stanja primorana da odsustvujem sa rada zbog održavanja trudnoće, plata će mi biti čitavih 8.000 dinara. Od tolike priče o podršci porodici, prevareni smo, izigrani i ostavljeni u stravičnoj situaciji u najtežem trenutku- priča Stefana, razočarana novom odlukom države kojom se značajno umanjuju plate velikom broju mama.

Zbog raznih komplikacija u trudnoći ali i prirode posla, Stefana je otvorila trudničko bolovanje. Kako trudničko bolovanje ne ulazi u prosek zarada njoj će se plata drastično umanjiti jer će joj platu obračunavati sa 18 meseci pre otvaranja trudničkog. 

– Danas je u Srbiji jako teško naći posao, posebno u mojoj struci. Profesori jezika u većini privatnih škola uglavnom rade na „crno“ ili se nastavnici angažuju tako što se prijave na male iznose autorskih ugovora, manje od onoga što zaista i zarade. Ja sam ipak uspela da nađem posao ali mi je sad država podmetnula nogu i opet sam na mizernoj plati i to baš sada kad beba treba da dođe – ističe Stefana.

Stefana ima 25 godina i smatra da je to idealno vreme za majčinstvo. Međutim, sudeći po potezima države mlade majke ne treba da rađaju decu jer ih u suprotnom čeka kazna u vidu  umanjenih zarada tokom porodiljskog odsustva.

Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja.  Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva. 

– Jako sam razočarana. Ni jedna od nas nije zaslužila ovakvo ponašanje države. Da sam čekala stalno zaposlenje, bolju platu i duži radni staž, sa koliko godina bih se ostvarila kao majka? Država kao podstiče natalitet, a tera nas da odlažemo trudnoću do ko zna koliko godina. Na nas, trudnice država gleda kao na kriminalce koji žele da prevare državu. Nikakvih malverzacija ne bi bilo da su trudnice i majke zaštićene ali nisu – zaključuje Stefana.

Podsetimo, ministar Zoran Đorđević nekoliko puta je trudnice i mame optužio za zloupotrebu trudničkog i porodiljskog bolovanja. Kako bi zaštitila sebe od trudnica i mama, novim Zakonom država je oštetila budžete mnogih porodica u Srbiji i to u trenutku kad im je novac najpotrebniji. 
Izvor: Bebac
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite