MAĐARSKA PORUČILA BRISELU DA SU BEDNICI: U istom danu sankcije i odluka EU o cenzuri interneta!

MAĐARSKA PORUČILA BRISELU DA SU BEDNICI: U istom danu sankcije i odluka EU o cenzuri interneta!

Evropski parlament izglasao je danas početak aktivacije člana 7 Ugovora o EU protiv Mađarske zbog njene politike bezbednih granica kojima se sprečava ulaz ilegalnih migranata. Budimpešta je uputila žestok odgovor na navedeno kršenje demokratskih prava Mađarskog naroda da odlučuju o svojim granicama. 

Foto: Pixabay

Odluka Evropskog parlamenta da protiv Mađarske pokrene kaznenu proceduru je „bedna osveta“ političara koji se zalažu za migracije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

– Današnja odluka Evropskog parlamenta nije ništa više nego bedna osveta proimigracionih političara protiv Mađarske. Odluka je doneta na prevarantski način i krši relevantna pravila u evropskim sporazumima – rekao je Sijarto, prenosi Rojters.

Istog dana usvojena direktiva o autorskim pravima na internetu koja će isključivo pogoditi alternativne medije koje nemaju novac da plate nadoknade za autorska prava velikim korporacijama, naime EU je napravila istorijski presedan kada je u pitanju novinarstvo uvođenjem pravila da mediji više ne smeju slobodno da prenose informacije od strane drugih medija već im je potrebna dozvola za prenošenje tekstova. Do sada su se autorska prava odnosila na fotografije i video snimke međutim po novim propisima EU biće zabranjeno prenositi same tekstove i vesti.

Ovakva odluka direktno će dovesti do gašenja svih medija koji ne mogu da se takmiče u izveštavanju sa velikim novinarskim korporacijama kao što su CNN, BBC, Rojters i AFP. Kao motiv donošenja ovakvog zakona kritičari navode želju Evrokrata da cenzurišu interenet i alternativne medije koji se izveštavaju protiv establišmenta, otkrivaju korupciju i kriminal u samom vrhu političke elite u Briselu.

Za usvajanje direktive je bilo 438 poslanika, dok je protiv bilo 226. opširnije o tome možete pročitati u posebnoj vesti.

Izvor: Tanjug, Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite