UHVAĆENI U SKANDALOZNOJ PREVARI: EU krala glasove za sankcije Mađarskoj, Orban podneo žalbu!

UHVAĆENI U SKANDALOZNOJ PREVARI: EU krala glasove za sankcije Mađarskoj, Orban podneo žalbu!

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana ukazuje da osnovni ugovor EU jasno nalaže da je potrebno obezbediti dve trećine glasova, a to nije bio slučaj prilikom glasanja u EP.

Foto: Screenshot

 

Mađarska vlada će Evropskom sudu pravde podneti žalbu na odluku Evropskog parlamenta o usvajanju izveštaja u kojem se navodi da je ta vlada prekršila demokratske standarde, rekao je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš, javlja MTI.

Prema njegovim rečima, izveštaj evropske poslanice iz Holandije Judit Sargentini prošle nedelje je usvojen samo zato što pritom nisu uračunati uzdržani, a time je, naveo je, prekšen Lisabonski ugovor.

Guljaš ukazuje da osnovni ugovor EU jasno nalaže da je potrebno obezbediti dve trećine glasova da bi procedura bila važeća, a to, istakao je, nije bio slučaj prilikom glasanja u EP i stoga ta procedura ne bi trebalo da bude dalje sprovedena.

Guljaš navodi i da je EP prvi put glasao o Članu 7 i ukazuje da, prema propisima EU, uzdržani mogu biti ostavljeni po strani u običnim procedurama, ali da se taj propis ne primenjuje u slučaju posebnih procedura.

Čine se napori, rekao je šef Orbanovog kabineta, da se Mađarska podvrgne „nekoj vrsti lova na veštice“ zbog stava te zemlje o migraciji.

– Ne možete štititi vladavinu prava nakon što ste sami grubo prekršili pravo. Ovo što se ovde događa pokazuje da bi proceduru prema Članu 7 trebalo pokrenuti ne protiv Mađarske, već protiv EU – istakao je Guljaš

Mađarska vlada se ne plaši nikakve istrage, rekao je on, ocenivši da bi teško većina od četiri petine u Evropskom savetu, koliko je potrebno, odobrila nastavak procedure.

Ipak, Član 7 se može upotrebiti kao način da se Mađarska kazni uoči izbora za EP, što je očigledno bila namera onih koji su ga aktivirali i podržali, zaključio je Guljaš.

Izvor: Tanjug/Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite