(VIDEO) SRBIJA ZGAĐENA: Lekari puštali pacijente da umru za 300 evra, zbog dila sa pogrebnicima!

(VIDEO) SRBIJA ZGAĐENA: Lekari puštali pacijente da umru za 300 evra, zbog dila sa pogrebnicima!

Jedna od najmonstruoznijih afera u zdravstvu „sprega Hitne pomoći i pogrebnika“ iz 2005. godine, a koju je otvorio tadašnji direktor Hitne pomoći dr Borko Josifovski, posle čega je prošao profesionalnu i privatnu gologotu, možda će dobiti svoj epilog posle jučerašnje presude Višeg suda u Beogradu.

Ne, još nismo dobili imena lekara koji su, kako je tvrdio dr Josifovski namerno puštali da pacijenti umru kako bi uzeli proviziju od 300 evra od pogrebnog preduzeća, već, kako je objavljeno u presudi Višeg suda, da su čak pet državnih organa preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja.

U pitanju su, kako je objavljeno, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Otkrio neviđenu aferu pa dobio otkaz

Josifovski je još 2005. godine ukazivao na kriminalne radnje lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, da bi nakon toga bio smenjen, a dve godine kasnije i otpušten.

„Ovo je nešto što je epohalno i što daje nadu da će se ubuduće suditi po pravdi“, rekao je jutros Josifovski komentarišući presudu.

On je ocenio da je presuda Višeg suda veliki trenutak za naše pravosuđe, kada je reč o suđenjima po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

„Ovo je nešto što je epohalno i što daje nadu da će se ubuduće suditi po pravdi. Smatram da se ovo ne bi desilo da nije bilo hrabrog i odvažnog sudije koja je sigurno bila pod velikim pritiskom, ali je na kraju u ime naroda donela pravednu presudu“, ističe Josifovski.

Bivši direktor beogradske Hitne pomoći kaže da je, nakon što je odlučio da obelodani aferu, prošao kroz veoma težak period.

Golgota jer nije ćutao

Smenjen je sa mesta direktora, a da niko nije proverio njegove navode i bio je, kaže, diskreditovan kao neko ko je državni neprijatelj i ko ugrožava rad Službe hitne medicinske pomoći.

„Kasnije istrage su pokazale da je sve ono što sam govorio zapravo bila istina i da ljudima nije bila pružena pomoć u odsudnim trenucima zbog honorara koji je stizao od privatnih pogrebnika“, naglašava Josifovski.

Taj lekar napominje da je posao izgubio u montiranom procesu i da su bili falsifikovani dokumenti da bi se sve to izvelo.

„I što je bilo jako teško u svemu, sudije su prihvatale ta falsifikovana dokumenta kao pravno validna i donosili nepravedne presude. Ali, nadam se da je svemu tome kraj i da je ova presuda prekretnica u takvoj praksi“, kaže Josifovski.

Kako je on poručio, borba nije završena, ali da je afera dobila pravi epilog u pravo vreme, „kasnije ne bi bilo drugih tragičnih afera u zdravstvu koje su odnosile ljudske živote“.

„Smatram da dokle god krivci, odnosno, počinioci krivičnih dela koji su učestvovali u mom progonu ne budu izvedeni pred lice pravde, ne možemo očekivati bolje društvo“, zaključuje Josifovski.

Podsetimo, Borko Josifovski je svojevremeno upozorio Ministarstvo zdravlja da pojedini lekari Hitne pomoći namerno nisu stizali na vreme i nisu obavljali reanimaciju pacijenata da bi tako privatnim pogrebnim preduzećima obezbedili zaradu. Umesto nagrade, smenjen je sa mesta direktora Hitne pomoći, a potom i otpušten.

Jedinstvena presuda u svetu

Ova presuda jedinstvena je i u svetskim okvirima jer je prvi put utvrđeno da je više društvenih organa učestvovalo u odmazdi nad uzbunjivačem.

Ovom prvostepenom odlukom, na koju postoji pravo žalbe, Viši sud u Beogradu je obavezao pomenute organe da, po pravosnažnosti presude nju o svom trošku objave u dnevnom listu Politika u roku od osam dana od prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Izvor: Blic,Tanjug,RTS, Kurir

 

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite