Dete mi je umrlo pre 6 meseci i nema odgovara inspekcije, a za 1 dan su istražili pušenje na šalteru!

Dete mi je umrlo pre 6 meseci i nema odgovara inspekcije, a za 1 dan su istražili pušenje na šalteru!

Nakon skandala sa nepregledanim detetom u bolnici u Kragujevcu, kao i snimka pušenja medicinskog osoblja u prostorijama gde je to izričito zabranjeno u okviru Kliničkog centra Kragujevac, još jedna majka se pobunila protiv načina na koji se vrše zdravstvene usluge, a slučaj njenog deteta završio se smrtnim epilogom.

Dragana Petrović, majka Nađe Petrović koja je preminula nakon što je zražena morbilima, pošto je smeštena u istu sobu sa obolelim detetom kontaktirala je Dnevnu Gazetu kako bi nam ispričala kako se zdravstvena inspekcija ophodila u slučaju smrti njene ćerke. Njen zdravstveni karton je imao podatak da nije vakcinisana protiv boginja što znači i da nije smela da bude u istoj prostoriji sa obolelim detetom, ali su je zaposleni u bolnici ipak smetili u sobu sa detetom obolelim od boginja. Majka je ogorčena reakcijom nadležnih organa jer kako kaže bilo im je potrebno samo par dana da istraže slučaj pušenja na šalteru, dok je njeno dete preminulo pre 6 meseci i nije dobila nikav govor nadležnih.

Mediji su već prenosili slučaj koji se tiče vašeg deteta, da li možete da nam ukratko ispričate šta se dogodilo za one koji nisu upoznati sa slučajem?

Kada je moja ćerka napunila godinu ipo dana, otkriveno je da ima autoimunu boletest. Nađa je bolovala od autoimunog poliglandularnog sindroma i nije smela da bude vakcinisana živim vakcinama, jedna od takvih vakcina je MMR koja se daje deci protiv boginja. Petog januara ove godine primljena ona je na odeljenje pedijatrije u Kragujevcu radi svoje terapije, a nakon toga je smeštena u izolaciju.  Međutim sutradan sa njom u sobu ubacuju dete obolelo od morbilima pod izgovorom da nema mesta. Tada je dobila oboljenje sa zbog koga je kasnije umrla.

Koliko dugo čekate na epilog istrage o odgovornosti zaposlenih?

Prošlo je više od 6 meseci od njene smrti i nismo dobili apsoljutno nikakav odogovor. Još uvek se niko nije oglasio. Kao da nikoga ne interesuje zašto je moje dete izgubilo život. Ne samo da nisu reagovale nadležne inspekcije nego je interesantno da ni unutar bolnice niko nije reagovao, kao da se ceo slučaj nikada nije ni desio. Zbog toga smo pre 2 meseca smo podneli prijavu.

Vaša ćerka je 2 meseca ležala na aparatima na institutu za majku i dete, da li je u tom periodu urađeno bilo šta kako bi se ustanovila moguća odgovornost lekara ili je pitanje pokrenuto tek nakon fatalnog ishoda?

Nađa je 2 meseca ležala na institutu za majku i dete. Celo vreme je bila nepomična. Nadali smo se da će se sve dobro završiti. Pokrenuli smo ovo pitanje posle fatalnog ishoda, jer smo se nadali da će se izvući. Zbog toga smo odlučili da pokrenemo pitanje tek nakon Nađine smrti, ali od trenutka kada je ona nebrigom zaposlenih zaražena, nadležna inspekcija je već tada mogla da ispita slučaj što bi bio i njihov posao. Ništa ih nije sprečavalo da skoro 9 meseci ispitaju ko je moje dete stavio u istu sobu sa detetom obolelim od morbila, to nije bilo toliko teško ustanoviti.

Videli smo veoma brzu reakciju zdravstvene inspekcije kada su u pitanju 2 nedavna slučaja u Kragujevcu? Da li ste uspeli da dobijete neko obaveštenje od nadležnih organa zašto rad inspekcije toliko dugo traje kada je u pitanju vaše dete?

Osetila sam sve na svojoj koži zato u potpunosti verujem Violeti Cvetković da dete nije pregledano. Videli smo da medicinsko osoblje krši pravila u bolnici i puši u prostorijama gde je to zabranjeno. Što se tiče nadležnih do sada nismo dobili apsolutno ni jednu povratnu informaciju šta se dešava. Skandalozno je da je za inspekciju prioritet rešavanja slučaja pušenje na šalteru, umesto smrt deteta.

Šta očekujete da će se dešavati u narednom periodu?

Očekujem da se neko oglasi ili barem izvinjenje od onog koji je grešku načinio.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite