POREZ JE ZA SIROTINJU: Supermarket Lidl ne plaća porez 5 godina!?

POREZ JE ZA SIROTINJU: Supermarket Lidl ne plaća porez 5 godina!?

U razdoblju 2010.-2015. nijedan od četiri najveća strana trgovačka lanca – Kaufland, Lidl, Spar i Billa – nije na račun poreza na dobit uplatio niti jednu kunu u budžet Hrvatske, otkrio je u Saboru narodni poslanik iz redova „Promijenimo Hrvatsku”, Ivan Lovrinović, prenoseći analizu ekspertnog tima svoje stranke.

Foto: Screenshot

U tih šest godina, pojasnio „lanci su ostvarili ukupni prihod od oko 56 milijardi kuna i rashod od oko 58 milijardi kuna, a pošto su im rashodi bili veći od prihoda, nisu bili u obvezi plaćati porez na dobit jer su imali gubitke”.

Lanci nisu ni prije 2010. plaćali porez na dobit

„Pored gubitaka u spomenutih šest godina, lanci su iz razdoblja prije 2010. prijavili dve milijarde kuna gubitka. Dakle, ni pre 2010. nisu plaćali porez na dobit, a to znači da ga još dugo, dugo neće plaćati”, naveo je Lovrinović.

Zapitao se je li moguće da spomenuti trgovački lanci posluju s gubitkom, a još postoje na tržištu, te sam odgovorio kako to ekonomski nije moguće u uređenim zemljama, ali u Hrvatskoj jeste.

„Što su uzroci njihovih gubitaka – ulaganja u poslovne prostore, transferne cene kao način izvlačenja dobiti, ili možda fakturiranje raznih usluga iz kompanija ‘majki’, čime se možda izvlačio novac”, upitao se Lovrinović. Zanima ga i plaćaju li domaći trgovački lanci porez na dobit, te odgovorio potvrdno.

„Ako domaći trgovački lanci moraju plaćati kamate na kredite od 5 do 10 posto, strani od 0,5 od 1 posto, a pritom domaći još i plaćaju porez na dobit, a strani ne, onda je to neizdrživo na duži rok, što je pokazao slučaj Agrokor , rekao je poslanik, upitavši se bi li Agrokor, odnosno Konzum došao u ovu situaciju da nije plaćao porez na dobit.

Neplaćanje poreza znači rušenje temelja ove države

Lovrinović zbog svega ‘upire prstom’ u Poreznu upravu i Ministarstvo finansija, od kojih traži da hitno utvrde koliko spomenuti lanci moraju platiti poreza od početka poslovanja.

„Ako strani trgovački lanci nastave poslovati s gubitkom, onda im treba pokazati put preko granice”, rezolutan je Lovrinović, koji traži da se pored spomenutih istraže i lanci iz drugih djelatnosti, poput namještaja.

„Neplaćanje poreza znači rušenje temelja ove države”, poručio je.

Izvor: 24sata.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite