OVO JE ODGOVOR SRBIJE: Kosovo najavljuje alijansu protiv Srbije sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom!

OVO JE ODGOVOR SRBIJE: Kosovo najavljuje alijansu protiv Srbije sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom!

Srpski zvaničnici kao neprijateljski akt ocenjuju izjavu Envera Hodžaja da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije…Stefanović poziva te države sa se oglase. Oglasila se Crna Gora i Makedonija. 

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović kaže da treba videti kako će se te zemlje odrediti.

„Želimo da čujemo šta su to Srbija i srpski narod loše uradili da oni osnivaju pakt protiv Srbije i srpskog naroda“, rekao je Stefanović za RTS.

Ta izjava, ocenio je, predstavlja neprijateljski akt protiv Srbije i njenih građana i poziv na dodatnu nestabilnost u regionu.

„Oni prepoznaju da Srbija jača, da Srbija nije lak plen i da nije zemlja koja će se samo sklanjati, povijati i puštati da sve ono ono što je protiv interesa naše zemlje“, rekao je Stefanović.

I potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović smatra da je sramotna izjava zamenika premijera Kosova.„Svi treba da znaju da Srbija vodi miroljubivu, pre svega odgovornu politiku. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i rukovodstvo Srbije žele mir u celom regionu“,rekla je Zorana Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

Pozvala je Evropsku uniju i druge uticajne međunarodne faktore da hitno vrate Prištinu za pregovarački sto. „Sada je krajnji trenutak da odreaguju i stvari vrate za pregovarački sto. Srbija je sve vreme, od početka razgovora vezanih za Kosovo, zaista vodila jednu mirnu i staloženu politiku bez obzira na sve provokacije“, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da „ono što se trenutno dešava od strane prištinskih vlasti jeste sve, samo ne poziv na mir“. „To nije dobro za region, ne samo za Srbiju. Trgovinski ratovi i svaka vrsta sukoba ne donose bolji životni standard nijednog građana regiona“, rekla je Mihajlović.

Očigledno je da iza trgovinskog rata stoje pozivi za druge sukobe, rekla je Mihajlović i dodala da tako nešto ne treba regionu, ni celoj EU.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da izjavu Hodžaja treba shvatiti veoma ozbiljno i istakao da ona znači pakt protiv mira i regionalne stabilnosti.

Hodžaj: U regionu sam pričao o paktu protiv Srbije

„Ovu pretnju treba shvatiti veoma ozbiljno, ovo je poziv na stvaranje pakta protiv mira koji ima za cilj da razori regionalnu stabilnosti i poziv na stvaranje jednog velikoalbanskog kalifata od Ohridskog jezera pa do Boke Kotorske i dalje“, rekao je Đurić za tv Pink.

On je ocenio da bi u normalnim okolonostima ovakve izjave trebalo da komentariše ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali da imajući u vidu ozbiljnost sa kojom Albanci u Prištini žele da naruše regionalni mir, Srbija se može smatrati žrtvom nastojanja Prištine da „čitav region gurne u plamen sukoba“.

Upitan da li su najnoviji događaji, uključujući povećanje taksi na KiM, oslobađanje Orića, izjava Hodžaja, slučajnost Đurić kaže da ne misli da u politici postoji ta vrsta slučajnosti.

„Potpuno sam siguran u to, moramo da reagujemo razumno, staloženo i odmereno. Srbija je danas žrtva pokušaja da se njen narod na KiM zgazi i svi njeni interesi, da se ceo srpski narod u regionu obespravi i ponizi i odvede u nemoguć položaj“, podvukao je on.

Hodžaj je ranije izjavio da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i „njenoj agresivnoj politici“.

On je za zagrebački „Večernji list“ to opravdao time što Srbija, prema njegovim rečima, „nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova“ i želi da, pored Kosova, destabilizuje celu regiju, što Hodžaj kaže da je rekao i predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

„EU i SAD moraju da shvate u kojem smeru idu Balkan i kakav će biti nakon deset godina. Naročito Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija. Ako EU i Zapad ne shvataju opasnost srpske politike u tom delu Balkana i ništa ne preduzimaju oko ubrzanja procesa evrointegracija tih zemalja, niko ne zna što će se dogoditi s Kosovom, Makedonijom, a najviše s Bosnom i Hercegovinom“, rekao je Hodžaj.

Izvor: Tanjug/Mondo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite