PRETI JOJ ZATVOR: Podneta krivična prijava protiv starlete koja je gazila zastavu Srbije! (FOTO)

PRETI JOJ ZATVOR: Podneta krivična prijava protiv starlete koja je gazila zastavu Srbije! (FOTO)

Aleksandra Subotić zbog jednog postupka navukla je gnev celokupne domaće javnosti i zbog onoga što je uradila naći će se na sudu! Naime, protiv Subotićeve je podneta krivična prijava, u kojoj je navedeno da je vređala gledaoce i građane Srbije dok je obnažena gazila srpsku zastavu, i to na jednoj televiziji. Ipak prijavu nisu podnelo organi Republike Srbije. 

Događaj se desio 2017. godine, ali je nakon objave fotografije na Fejsbuk stranici Pokret za slobodu i nezavisnost status podeli ogroman broj građana što je pokrenulo pitanje krivične odgovornosti i nereagovanje nadležnih organa na širenje auto-šovinističke mržnje. Komentari građana su bili isključivo negativni.

Iznad fotografije je stajao i natpis „Srbija-zemlja u kojoj gaženje zastave nije govor mržnje, ali se ljudi hapse zbog statusa na Fejsbuku“, pored toga ispod slike je stajao natpis „Diskriminacije većinske populacije. “

Prijavu je podneo Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), a u saopštenju stoji i poruka predsednika pokreta, Vojislava Mihailovića.

– Gaženje srpske zastave pred milionskim auditorijumom, za koju je pre jednog veka izginulo više od milion Srba u Velikom ratu i koja je sačuvana od gaženja austrougarskih i nemačkih vojnika, predstavlja uvredu za svakog građanina ove zemlje i svakog Srbina. Srpska zastava zauzima istaknuto mesto u našoj istoriji i nacionalnom identitetu. Njano korišćenje za erotske scene i sramni ples, a naročito gažnjenje po njoj je nedopustivo, kažnjivo po zakonu i i zbog toga očekujemo brzu reakciju nadležnih organa – podnositelj prijave.

U članu 33 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne: „Zastava Republike Srbije ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice“. Naravno ni gaženje zastave nije dozvoljeno.

U članu 173. Krivičnog zakonika navodi se da: „Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca“.

Kako stoji na stranici Pokret za slobodu i nezavisnost oni nisu zadovoljni razvojem slučaja, jer iako su alarmirali javnost na slučaj iz 2017. godine prijavu nisu podneli nadležni organi nego politički pokret kao privatnu tužbu. „PSN traži primenu zakona, a ne privatne tužbe“ stoji na njihovom Fejsbuk nalogu.

Autor: Pink.rs/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite