SITUACIJA NA KOSOVU SVE GORA: Da li je potrebno da nečije dete umre, da bi EU i SAD reagovale?

SITUACIJA NA KOSOVU SVE GORA: Da li je potrebno da nečije dete umre, da bi EU i SAD reagovale?

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najoštrije je osudio današnju odluku da se ne pusti konvoj sa humanitarnom pomoći koji je bio namenjen Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici i pozvao međunarodne autoritete da najzad reaguju na ovo bezočno kršenje osnovnih ljudskih prava. 

„Da li je potrebno da neko dete umre u 21. veku zbog nedostatka antibiotika ili bilo kog sličnog leka da bi čelnici EU i SAD reagovali na flagrantne primere ugrožavanja osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na KiM od strane onih koji sebe predstavljaju kao državnike nekakve samoproglasene države“, rekao je Lončar i dodao:

„Samo u očima EU i SAD ti ljudi simbolizuju nekoga ko ima demokratski i civilizacijski kapacitet da bude legitimni sagovornik i donosilac odluka u skladu sa najvišim načelima UN i EU. Njihov civilizacijski maksimum je uvođenje taksi od 100 odsto i zabrana distribucije lekova i medicinskih sredstava, ali to je od takvih pojedinaca i očekivano, ali da li je ćutanje i nereagovanje čelnika EU i SAD na zabranu prolaska humanitarnog konvoja nešto s čim u 21. veku možemo da se pomirimo? Kad i u kojim situacijama je primenjivo međunarodno pravo, ali i demonstracija ljudskosti odnosno humanosti? Da li su naša deca na KiM izuzeta od svih ovih načela?“, rekao je ministar Lončar.

Podsetimo, humanitarna pomoć koju je prikupila Unija žena sa Vračara nije mogla danas da prođe prelaz Jarinje.

Ova humanitarna organizacija imala je dozvolu Prištine za tansport robe a zatim im je na Jarinju zabranjeno da uđu na KIM.

Izvor: Alo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite