LIBERALI KUKAJU: Soroševom univerzitetu dat ultimatum do kad moraju da napuste Mađarsku

LIBERALI KUKAJU: Soroševom univerzitetu dat ultimatum do kad moraju da napuste Mađarsku

Mađarska vlada je prisiljena da Centralni evropski univerzitet (CEU), čiji je osnivač američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš, preseli iz Budimpešte u Beč od septembra 2019, potvrdio je danas rektor CEU Majkl Ignatief, prenosi agencija AP.

„Ovo je slučaj bez presedana. Američka institucija je izbačena iz zemlje koja je NATO saveznik. Evropska institucija je izbačena iz jedne države članice EU“, kazao je. Proterivanje CEU je populistička, antiimigraciona ideološka borba mađarskog premijera Viktora Orbana protiv Soroša i njegovog modela „otvorenog društva“, tvrdi Ignatief.

Univerzitet u Mađarskoj ovim je formalno priznao da je oteran iz svoje baze u Budimpešti, pošto tokom vikenda nisu uspeli da postignu sporazum s Vladom. „Ne možemo više da delujemo kao slobodna institucija u gradu i zemlji koju zovemo svojom kućom“, kazao je Ignatief, opisujući „tragičnim i ozbiljnim narušavanjem akademskih sloboda u srcu Evrope“. Mađarska vlada odbacuje navode da je to pitanje akademskih sloboda navodeći da „univerzitet nije uspeo da usaglasi propise o visokom obrazovanju“, prenosi BBC.

Dvojica američkih senatora, iz uticajne Helsinške komisije, izdali su saopštenje u kojem osuđuju izmeštanje Univerziteta. Iako je, kako navode, CEU usaglasio sve propise, mađarska vlada je rešila da za odgovor ne ponudi „Da“, kazali su republikanski senator Rodžer Viker i demokratski senator Ben Kardin. Univerzitet CEU u Budimpešti osnovan je 1991. i već duže je u sporu sa vlastima u Mađarskoj.

Mađarske vlasti odbacuju upozorenja oko akademskih sloboda, tvrdeći da „univerzitet koristi ovo kao dimnu zavesu. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto navodi da „Sorošev univerzitet ne traga za rešenjem već samo samo pravi političku gungulu“. Univerzitet, sa svoje strane, okrivljuje mađarsku vladu da nemaju nameru da potpišu dogovor, već da jednostavno imaju samo jedan cilj – da proteraju univerzitet. CEU će, kako se navodi, zadržati svoje univerzitetsko zdanje u Budimpešti, a studenti koji su već u Mađarskoj moći će tamo da do kraja završe svoje studije.

Izvor: Danas

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite