POBEDA DEMONSTRANATA NAD MAKRONOM: Suspendovana odluka o povećanju cene goriva!

POBEDA DEMONSTRANATA NAD MAKRONOM: Suspendovana odluka o povećanju cene goriva!

Francuski premijer Eduar Filip objavio je danas da je na šest meseci odložio tri fiskalne mere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara.

Protesti „žutih prsluka“, započeti 17. novembra, protiv povećanja poreza na dizel gorivo, koje je planirao francuski predsednik Emanuel Makron u cilju borbe protiv klimatskih promena i zaštite životne sredine, eskalirali su u subotu u sukob demonstranata i policije u kojem je oko stotinu ljudi povređeno, više od 400 uhapšeno i oštećeno više kulturnih i istorijskih spomenika, među kojima i Trujumfalna kapija.

„Treba biti gluv i slep da ne čujete ili ne vidite ovaj bes. Francuzi koji su obukli žute prsluke žele da porez padne i žele posao da bi mogli da plaćaju. To je ono što i mi želimo. Ako to nisam uspeo da objasnim, ako vladajuća većina nije uspela u to da ubedi Francuze, onda nešto mora da se menja“, poručio je Filip u obraćanju.

Protesti su od polovine novembra prerasli u opštu pobunu protiv Makrona, uz lavinu kritika na račun njegove politike koja, kako tvrde građani Francuske, favorizuje najbogatije pripadnike francuskog društva.

Demonstracije su nazvane „žuti prsluci“ po fluorescentnim prslucima koji su obavezni u svim vozilima u Francuskoj, a procenjuje se da protesti koštaju ekonomiju zemlje više miliona evra.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite