ISPLIVALA ISTINA: Sirijac koga su davili u školi predhodno pretukao devojčicu, ti si bela k*rva! (FOTO/VIDEO)

ISPLIVALA ISTINA: Sirijac koga su davili u školi predhodno pretukao devojčicu, ti si bela k*rva! (FOTO/VIDEO)

Video snimak Sirijca Džamala koga drug iz škole obara na zemlju obišao je svet, ipak javnosti nije prezenotavano ništa osim samog događaja, šta je predhodilo incidentu i kako je do njega došlo. Šta ako bi vam rekli da je mali izbeglica Džamal dete koje je iz više izvor otuživano za nasilje, rasizam prema osobama bele boje kože i seksističke uvrede, kao i grupno nasilje nad devojčicama.  

Sećate se Džamala, malog izbeglice koga je drug iz britanske škole oborio za zemlju uhvati ga za vrati polivao vodom? Nikada nismo čuli pozadinu vršnjačkog incidenta, uprkos sažaljevanju koje video snimak izaziva kod svih nas, Džamalov pozadina je nešto što su mediji sakrili, a majke jedne devojčice iz iste škole tvrdi da je migrant sa svojim prijateljima pretukao njenu ćerku, za šta ima i fotografije.

Na snimku se takođe vidi i slomnjena ruka Sirijca, ali niko od medija nije hteo da ispita kako je ona slomnjena. Naime Sirijac je napao još jedno dete pred više svedoka, a tom prilikom je odgurnut i slomio je ruku. Majku deteta je rasistički vređao nazivajući je debelom belom k*rvom.

Kada pustite navedni snimak incidenta između Bejlija i Džamala koji je obišao svet, prvo što čujete je „Šta imaš sada da kažeš“, što nam sugeriše da se ne radi o nasumičnom maltretiranju na osnovu porekla već da su dva dečaka imala predhodne razmirice, koje main-stream mediji nisu hteli da objave.

Poznati novinar Tomi Robinson koji je trenutno najpraćenija osoba u Britaniji sa preko milion pratilaca na Fejsbuku istražio je kako je došlo do incidenta i ko je Sirijac Džamal.

„Mediji su nam odmah poslali poruku o sirotom detetu izbeglici koga maltretiraju u školi, ali to nije poruka koju sam ja dobio od roditelja u toj istoj školi. Ubrzo sam dobio poruku od jedne majke o njenoj ćerci, koja je grupno napadnuta, a u toj grupi je bio i Džamal“, kaže Robinson.

Imam dokaze, razgovor sa majkom i fotografije, ali je majka bila prinuđena da povuče svoju priču jer su joj pretili da će je ubiti i da će joj silovati ćerku. Bio sam u Hadersfildu i razgovarao sa još jednom majkom još jednog deteta koje je imalo probleme sa Džamalom- rekao je Robinson.

Majka čiji je sin imao problema sa Džamalom, Sirijac je napao dečaka, izbila je tuča a neko od okupljenih ga je gurnuo sa strane i migrant je tom prilikom polomio ruku što se vidi na snimku. Pored toga mali migrant je majku deteta rasistički vređao i nazivao je debelom belom k*rvom.

Robinson je takođe razgovarao sa Bejlijem Meklarenom dečakom koji na spornom snimku obara migranta na zemlju kako bi saznao pozadinu priče. Bejli je morao da se odseli iz svoje kuće zbog pretnji smrću koje su mu upućena nakon što su novinari objavili snimak, bez da su sakrili identitet maloletnog lica.

Robinson: Prvo što smo čuli na snimku je šta imaš sad da kažeš?

Bejli Meklaren: Provocirao me ja na predavanju, a onda smo sedeli u menzi i jedan od njegovih prijatelja mi je prišao i rekao pazi se Bejli ubošće te nožem. Rekao sam sebi moram da se suprotstavim i rekao sam mu šta imaš sad da mi kažeš.

„Pretnje da ću biti izboden, ja ne mogu da pređem preko tako nečega, ne želim da budem uplašen i zastrašen“ rekao je Meklaren obrazlažući incident koji je snimljen mobilnim telefonom.

Meklaren i njegova porodica su primili niz pretnji putem društvenim reža koji govore o ubistvu tinejdžeta, kao i silovanju njega i njegove majke. „Pošaljite mi adresu belog g*ovnara, da mu j*bem majku ispred njega“ samo je jedna od poruka koje je dobila porodica Meklaren.

Tomi Robinson je više puta osudio svaki vid nasilja, ali ističe da je incident koji je trebao da se završi na tome da su se dve dečaka potukla, postao medijski skandal u kome je najbitnija bila činjenica da je deblji kraj izvukao migrant, a da je osoba koja ga je napala engleskog porekla.

Poznati novinar je otvorio i račun na koji se može uplatiti novac za porodicu Meklaren. Snimak koji govori o pozadini napada je cenzurisan od strane kompanije Fejsbuk jer navodno predstavlja uznemirujuči sadržaj, dok je još moguće videti ga na Jutjubu.

Pogledajte celu reportažu na engleskom jeziku:

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite