SCENA IZ KONCETRACIONOG LOGORA: Francuska policija upala u školu da maltretira đake! (VIDEO)

SCENA IZ KONCETRACIONOG LOGORA: Francuska policija upala u školu da maltretira đake! (VIDEO)

Video snimci koji pokazuju srednjoškolce na kolenima, sa rukama na glavi poređenih u kolone pribijene uza zid, sa naoružanim policajcima koji stoje iznad njih pokrenuli si talas kritika na društvenim mrežama. 

Snimak prikazuje trenutak kada policajci hapse protestante koji se bune protiv Makronove reforme obrazovanja u mestu Mantes-la-Jolie u severnom delu Francuske.

Snimak je objavljen od strane grupe Violences Policières „Policijsko nasilje“ i ubrzo je dobio hiljade deljenja, kao i mnoštvo negativnih komentara. Brojni korisnici Tvitera kažu da snimak liči na egzekuciju dece od strane streljačkog odreda ili na scene maltretiranja i egzekucije u komunističkim  logorima smrti.

Nenaoružani tinejdžeri sa rancima na leđima, su na kolenima što pokazuje oštar kontrast sa policajcima naoružanim do zuba „Ovo što se desilo ne sme da se toleriše bez obzira na kontekst“ kaže jedna osoba.

Ogorčeni građani su otužili policiju za nehumano ponašanje, „Sledeći korak je Giljotina?“ upitao je jedan od korisnika društvenih mreža.

Nakon protesta u mestu Mantes-la-Jolie uhapšeno je čak 153 studenata. Situacija je napeta i u mnogim drugim školama širom Francuske, policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala studenta, a na protestima su leteli i Molovljevi kokteli i staklene flaše.

Do petka preko 700 škola je protestvovalo širom Francuske, a 400 njih je zatvoreno.

Kompanija Tviter je delimično cenzurisala snimak i smanjila njegovu preglednost jer je „uznemirujući sadržaj“, što je dovelo do negativnih komentara da je Tviter stao na stranu EU i ne želi da ljud vide snimke koji dolaze iz Francuske. Veliki broj korisnika optužio je društveni mrežu za diskriminaciju na političkoj osnovi.

Izvor: Dnevna Gazeta/RT

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite