NEMAČKI FELDMARŠAL: Srbi su ratnici o kojima ste čitali u bajkama, braniće slobodu do poslednjeg čoveka!

NEMAČKI FELDMARŠAL: Srbi su ratnici o kojima ste čitali u bajkama, braniće slobodu do poslednjeg čoveka!

Na današnji dan, 6. decembar 1849. godine u Haus Lajpnicu, rođen je August fon Mekenzen, feldmaršal Nemačke Carske vojske, jedan od komandanata nemačkih armija na Istoku tokom Velikog rata (1914 – 1918) i nosilac najviših pruskih vojnih i viteških ordena.

Mekenzen je zabiežio značajne vojne uspehe u prvim mjesecima i godinama rata na Istočnom frontu. A posebno mesto u njegovoj ratnoj biografiji zauzima – Srbija, kako zbog angažmana na srpskom frontu tako i zbog njegovog odnosa prema srpskoj ratničkoj tradiciji. Zabeženo je, da je pred napad na Srbiju, nemački feldmaršal svojim vojnicima poručio: „Ne idete na italijanski, ruski ili francuski front. Idete u borbu protiv novog neprijatelja, koji je težak, opasan, oštar i neustrašiv. Idete na srpski front – u Srbiju. Srbi su ljudi koji vole slobodu i koji će se boriti do svog poslednjeg čoveka. Budite oprezni i ne dozvolite da ovaj mali neprijatelj baci senku na vašu slavu i kompromituje vaše uspehe“.

Mekenzenu su se očekivanja u pogledu „novog neprijatelja“ potvrdila i na bojnom polju. Pa je tako, po osvajanju Beograda, napravio viteški čin, naredivši da se u čast poštovanja prema herojskom otporu Srba, podigne spomenik stradalim srpskim braniocima a o herojstvu srpske vojske, tom prilikom rekao je: „Borili smo se protiv vojske o kakvoj smo čitali u bajkama.“

Mekenzenov životni vek obuhvata skoro sve značajne faze istorije Nemačke: Kraljevina Pruska, Severno-nemačka konfederacija, Nemačko carstvo, Vajmarska republika i Treći rajh. Umro je u posleratnoj Njemačkoj, 8. Novembra 1945. u 95 godini života.

Izvor: IN4S

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite