Još jedna članica EU protiv formiranja vojske Kosova!

Još jedna članica EU protiv formiranja vojske Kosova!

Slovačka i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i naš stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova se ne menja – izjavio je premijer Slovačke Peter Pelegrini.

Foto: Vlada Srbije

Slovačka se izričito protivi tranformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, poručio je danas premijer Slovačke Peter Pelegrini posle sastanka sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić.

On je na konferenciji za novinare naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da se njen stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova – ne menja.

Dijalog vidimo kao jedini put, poručio je on.

Na pitanje novinara šta ako se obistine pretnje Prištine i bude formirana tzv. Vojska, on kaže:

– Situacija je veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s tim pitanjem negativna. Zato mislim da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU.  Slovačka će iskoristiti svoje instrumente u OEBS za rešavanje ovog pitanja – poručio je on.

Kako je rekao, Priština mora da dobije jasan signal da ako bude povlačils korake protiv međunarodnog prava i ako bude narušavala mir i stabilnost u regionu ne može da računa da će biti poštovan partner u Evropi.

– Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuku od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije – rekao je Pelegrini.

Kada je reč o taksama koje je uvela Priština on je rekao da je sporazum Cefta do sada dobro funkcionisao i da treba vratiti regionalnu saradnju za pregovarački sto.

– Mislimo da mere uvedene od Prištine ne bi trebalo da postoje danas – rekao je on,dodavši da se pomoć Slovačke po tom pitanju ogledaju u privlačenju strana za pregovarački sto.

Brnabić je rekla da je prenela Pelegriniju zahvalnost srpskog naroda.

Izvor: Tanjug/Telegraf

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite