BUDIMPEŠTA POD OPSADOM: Soroševci jurišali na parlament i bacali zapaljive bombe! (VIDEO)

BUDIMPEŠTA POD OPSADOM: Soroševci jurišali na parlament i bacali zapaljive bombe! (VIDEO)

Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se sa policijom u glavnom gradu Mađarske Budimpešti. Demostranti su nosili zastave EU i komunističke simbole. 

Nasilni demonstranti su na protestu protiv Viktora Orbana bacali kamenice, razbijali izloge, a pokušali su i da se probiju do zgrade paralementa.

Grupa demonstranata je na policiju pored kamenica bacala flaše, ali i zapaljive bombe. Policija je odgovorila sa biber sprejom.

Anti-vladini demonstranti su skandirali uvredljive slogane protiv premijera Mađarske Viktora Orbana, a skup je sazvan zbog skorašnjih promena zakona o radu.

Na skupu su primećene i ekstremno levičarkse organizacije, a sakandirane su i auto-šovinističke parole protiv mađarske nacije. Pored toga u masi se mogu videti i komunistička obeležja kao što su crvene zastave.

Kritičari protesta ističu da se ne radi o pravima radnika, već da je nasilje finansirao američki multi-milijarder Džordž Soroš, koji je rođen u Mađarskoj pod imenom Đerđ Švarc, ali je kasnije promeni svoje ime.

Jedan od povoda za skup bila je i odluka da se zatvori takozvani „Sorošev univerzitet“ u Mađarskoj koji je bio poligon za anti-državno delovanje i širenje auto-šovinističke mržnje.

Soroš je takođe kao mladić u Mađarskoj otvoreno sarađivao sa Hitlerovi nacistima, o čemu je govorio i u svojoj auto-biografiji. Naime milijarder je učestvovao u konfiskaciji imovine Jevreja koji su nakon toga deportovani u logore smrti. 

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite