ŽESTOKA RASPRAVA U UN: Šta su sve Vučić i Tači sasule u lice jedan drugom, pred celim svetom! (VIDEO)

ŽESTOKA RASPRAVA U UN: Šta su sve Vučić i Tači sasule u lice jedan drugom, pred celim svetom! (VIDEO)

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je važno što je današnja sednica Saveta bezbednosti UN otvorena za javnost.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju „vojske“ na kojoj je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je u 21. čas po našem vremenu u Njujorku.

Savetu se obratitio i predsednik tzv. privremenih institucija na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je važno što je današnja sednica Saveta bezbednosti UN otvorena za javnost, dodajući da je Zapad bio protiv toga.

23:10 – Tači: Zna se ko je bio agresor

– Srbi ubili 35.000 civila, a 20.000 žena silovali. Milion Albanaca je nasilno proterano sa Kosova – bljuje vatru Zmija!

23:07 – „Srpski narod želi mir!“

– Srpski narod je dostojanstven! Srbija ne želi da bude dostojanstvena Srbija će uraditi sve da sačuva mir! Nastavićemo dijalog čim povuku svoje neodgovorne odluke o tarifama! Moje briga danas su veće nego što su bile juče – poručio je Vučić i zahvalio se svima na pažnji, a posebno se zahvalio zemljama koje su podržale Srbiju.

23:06 – „Svih 10 predstavnika Srba sa Kosova smatra da je formiranje „vojske“ Kosova opasnost!“

23:03 – „Mi ne upotrebljujemo silu!“

Vučić odgovara predstavnici Velike Britanije i navodi primer prebijanja Marka Đurića za suprotnu tvrdnju.

– Lakše vam je da krivite Srbiju za sve – poručio je Vučić „nekim zemljama“!

23:01 – Vučić izneo zastrašujuće brojke!

Vučić naveo brojke koje ukazuju da su Srbi žrtve etničkog čišćenja i naveo da njih niko ne može da ospori, te da pristrasnost ubija istinu!

22:59 – Vučić zahvaljuje svim učesnicima!

– Drago mi je što oni koji su govorili u prilog „vojske“ Kosova nisu uspeli da citiraju niti jedan član po kom imaju pravo na vojsku – rekao je on.

22:56 – OBALA SLONOVAČE UZ SRBIJU!

Obala Slonovače ukazala je da je formiranje „vojske“ Kosova protivno Rezoluciji 1244, ali su pozvali obe strane da nastave pregovore i reše sporna pitanja.

22:53 – Kuvajt protiv Srbije!

Kuvajt poziva „obe strane na uzdržanost“. Govor fraza predstavnika Kuvajta.

Ambasador Kuvajta, Foto: Printskrin/Youtube

22:50 – BOLIVIJA UZ SRBIJU!

– Rezolucija 1244 je još na snazi! Priština to krši formiranjem „vojske“! Pozivamo da se suzdrže od toga, a takse su samo još jedna provokacija koja ugrožava dijalog – kaže ambasadorka Bolivije u SB UN!

22:47 – Ekvatorijalna Gvineja uz Srbiju!

– Podržavamo teritorijalni integritet Srbije i zahvalni smo zbog njihovog zalaganja za mirno rešenje! – kaže ambasador Ekvatorijalne Gvineje pri UN.

22:44 – ETIOPIJA UZ SRBIJU!

– Naši stavovi su dosledni! Poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije – rekao je ambasador Etiopije pri UN!

22:42 – Poljska protiv Srbije

– Nema pretnje međunarodnom miru – tvrdi Poljska.

22:41 – PERU UZ SRBIJU!

Peru tvrdi da je formiranje „vojske Kosova“ bilo protivno međunarodnom pravu.

22:32 – KINA UZ SRBIJU!

– Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije! Razumemo brigu Srbije i njihovu želju da se problemi reše – rekao je ambasador Kine! 

22:29 – Kazahstan uz Srbiju!

– Pozdravljamo predsednika Vučića i gospodina Tačija – počeo je ambasador Kazahstana i rekao da su zabrinuti zbog formiranja „vojske“ Kosova!

– Jednostrane mere ugrožavaju mir – rekao je ambasador Kazahstana.

22:28 – Amerika stala uz „vojsku“ Kosova!

– Imaju pravo na „vojsku“ po Rezoluciji 1244! To nije OVK, to je multietnička armija – tvrdi ambasador SAD! 

22:19 – Ambasadorka Velike Britanije uzela reč

Velika Britanija podržala „vojsku“ Kosova! Tvrde da je to u skladu sa pravom i da je to „pravo suverene države“.

Britanija je pozvala i obe strane da se posvete dijalogu. 

22:16 – Francuska smatra da „vojska“ Kosova nije formirana u pravo vreme zbog toga što je formirana usred dijaloga.

Ambasador Francuske ponovio frazu o „pozivu obe strane na suzdržanost“. 

22:15 – FRANCUSKA OSUDILA ALBANSKE TAKSE!

– Francuska je pozvala „Kosovo“ da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

22:14 – Predstavnik Franucske uzeo reč

22:12 – Predstavnik Holandije čita isti govor kao i pre sednice!

Predstavnik Holandije, koji govori protiv Srbije, čita isti govor koji je čitao pre početka sednice u obraćanju medijima, samo je sada opširniji.

22:10 – Holandija prva protiv Srbije!

Ambasador Holandije pri UN Karel van Osterom stao uz lažnu državu Kosovo!

22:07 – Nebenzja: Odmah poništiti odluku o formiranju „vojske“ Kosova!

– Odluka o formiranju oružanih snaga Kosova mora biti povučeno! To stvara krizu u regionu! Stvara osećaj da je sve dozvoljeno – rekao je on i završio svoje obraćanje.

22:04 – Nebenzija: Vadili su organe i ubijali! 

– Ova neodgovorna politika EU je prešla svaku granicu. Srbi su životno ugroženi! Dovoljno je reći da u redovima vojske Kosova ima mnogo pripadnika OVK koji su počinili najstrašnije zločine i to prema Srbima. Beograd želi diplomatski da smiri tenzije! U slučaju upada na sever Kosova ili pokušaji da se izvede pogrom, sve je na ramenima Kfora – istakao je Nebenzja. 

22:02 – Rusija: Kfor pristrasan! ALBANCI ZASTRAŠUJU SRBE!

– Kfor obučava Kosovske snage bezbednosti! To im nije u mandatu – tvrdi Nebenzja.

21:57 – Ambasador Rusije Vasilij Nebenzja ima reč

Rusija se poziva na Rezoluciju 1244 i kaže da je to fundamentalna osnova koja zabranjuje kosovsku „vojsku“! Nebenzja kaže da Priština krši i Briselske sporazume!

Ambasador Rusije Vasilij Nebenzja, Foto: Printskrin/Youtube

21:56 – Završen Tačijev suludi govor

21:53 – Ponosan sam na moju uniformu

– Pre dve decenije sam nosio uniformu i borio se protiv režima Slobodana Miloševića, ponosan sam na moju prošlost! – dodao je Tači.

21:51  – Tači: „Mi smo uvek bili žrtve!“

Tači glumi žrtvu! Odgovornost za takse prebacuje na Srbiju i tvrdi da su „spremni za dijalog“ i „teške odluke koje će biti pobedničke i za Srbiju i za Kosovo“.

21:46 – Za Tačija je pretnja sever Kosova i Metohije 

– Sve je u redu, dok ne krenu da stižu poruke sa severa, oni predstavljaju pretnju za nas. Problem koji oni imaju nije vojska, nego egzistencija – tvrdi Tači.

21:44 – Hašim tvrdi da će vojska Kosova doneti mir i stabilnost 

– Kosovo ima pravo da formira vojsku. Bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne! Država Srbija se naljutila! Vojska Kosova će doneti više mira i stabilnosti. Ostaće profesionalna i etička, u njoj su Crnogorci, Bosanci, Makedonci i drugi. Braniće svaku osobu, bez obzira na jezik koji govore u svojim kućama – istakao je Tači.

21:42 – Tači se poziva na odluku Suda pravde: Pozvao se na Vuka Jeremića!

– To je zahtevala Srbija, to je zahtevao Vuk Jeremić! Na osnovu toga imamo pravo na vojsku – rekao je Tači.

21:37 – Obraća se Hašim Tači 

– Poštovani, danas smo ovde posle dve decenije krvavog rata i decenije posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Pozvani smo ovde kada je situacija skroz normalna i kada je sve mirno na Kosovu! – rekao je Tači.

– Šta je tu neobično u formiranju „vojske“ Kosova? Nema tu ništa vanredno! Nije u suprotnosti sa pravom – bezočno laže Tači.

21:36 – Vučić se obratio na srpskom Srbima sa Kosova i Metohije

Braćo Srbi i sestre Srpkinje, Srbija je uz vas! Hvala vam na svemu što ste izdržali! 

21:34 – „Dijalog o klikerima? O čemu? Ništa nam ne daju!“

– Da li dijalog treba da se zasniva na klikerima sa kojima će se deca igrati? – pitao je Vučić jer je ustanovio da Priština, po sopstvenom priznanju, ne da ništa Srbiji i Srbima.

21:33 – „Sprečite ih!“

– Preklinjemo sve vas da neko mora da spreči te ljude jer su te mere koje su preduzeli nešto što nije uskađeno sa 21. veku, da to kažemo na jako blag način – rekao je Vučić.

21:29 – Na sever Kosova ne mogu bez dozvole Srba i poziva Kfora

Vučić je podsetio da Kosovske snage bezbednosti ne mogu doći na sever Kosova bez poziva Kfora i dozvole Srba, a da su već protivpravno bili kad su hapsili Marka Đurića.

Vučić je podsetio da Kosovske snage bezbednosti ne mogu doći na sever Kosova bez poziva Kfora i dozvole Srba, a da su već protivpravno bili kad su hapsili Marka Đurića. 

21:25 – Vučić se pozvao na Rezoluciju 1244 

Predsednik je rekao da „član 9 paragrafa b Rezolucije 1244 povlači demilatirizaciju svih grupa na Kosovu i Metohiji, ne samo OVK“.

Vučić je naglasio da Priština nema niti jedan član na koji može da se pozove da bi rekla da „ima pravo da formira vojsku“ i napomenuo da čak krše i sopstveni „ustav“.

– Nisu mogli da nađu 9 Srba koji će za to glasati, ali onda mogu to da urade mimo prava. Koga briga za pravo? – ubedljivo je pitao Vučić.

 Gde je napisano, u kom dokumentu piše da oni mogu da stvore svoju vojsku? To čak ne piše ni u njihovom ustavu, koji ja ne priznajem, ali čak ni tu – rekao je Vučić i podsetio da je iznenađenje što je tzv. Kosovo dobilo podršku zapadnih zemalja.

21.22 – „Srbi su ugroženi“

– Možete li zamisliti nekoga u XXI veku ko zabranjuje slobodni promet robe i usluga, samo zato što nije zadovoljan političkim odlukama druge strane? – pitao je Vučić.

21:20 – Rekli smo im da se ne kandiduju za Interpol

Vučić je rekao da smo rekli Albancima da ne pokušavaju da uđu u Interpol jer će izgubiti. Podsetio je da se Srbija nigde nije obavezala da će dozvoliti da Kosovo ulazi u međunarodne organizacije.

21.15 – Počinje obraćanje predsednika Vučića

Vučić kaže da je zabrinut, a čak i uplašen za mir na Kosovu i Metohiji.

– Zahvalan sam što ste sazvali ovu sendicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gde se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu i Metohiji. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posledice, ne samo za Srbiju nego za ceo region – rekao je Vučić.

– Zbog užasno komplikovane situacije na terenu, što znači da se suočavamo sa sve više teškoća na KiM, moram da kažem da sam uplašen za budućnost mog naroda, ali i celokupne regije – rekao je u uvodnom delu.

Srbija je uložila ogromne napore i trud kako bi sačuvala mir i red na Balkanu, učinili smo sve kako bi se uzdržali od prištinskih postupaka, rekao je predsednik Srbije i naglasio da ne podržava kada kažu da obe strane moraju da urade nešto, jer je Srbija uradila sve.

– Srbija je ispuinila sve svoje obaveze iz tog prvog sporazuma, mnogo ustupaka smo učinili, mi smo to potpisali i sproveli – naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić, Foto: Privatna arhiva

21:05 – Počinje sednica SB UN

Vučića predsedavajući sednice nazvao predsednikom Srbije, Tačija predsedavio kao „gospodina Tačija“.

20:55 – Holandija stala uz kosovsku „vojsku“

Ambasador Holandije pri UN Karel van Osterom, rekao je pre početka sednice medijima da je „suvereno pravo Kosova da formira vojsku“.

On je dodao da je „kompromisni i obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa krucijalan, kako bi Srbija i „Kosovo“ mogli da napreduju na svom „evropskom putu““.

Tači je već najavio da će govoriti o zahtevu lažne države Kosovo da uđe u UN, što je nedopustivo.

Predsednik Vučić izjavio je u subotu uveče da će ići na sednicu kako bi rekao istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila kako bi bio postignut kompromis, a koliko drugi to nisu želeli.

On je istakao da je Srbija upozorila celu međunarodnu zajednicu na poteze Prištine, pet stalnih članica SB UN, 10 ostalih članica, Generalnu skupštinu UN…

– Pokušaću da kažem da smo prihvatili Briselski sporazum, kao tezak sporazum, sve smo izneli na svojim plećima, ali smo znali da je Srbiji potreban mir – ukazao je predsednik i podvukao da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi.

Aleksandar Vučić, Foto: Privatna arhiva

On je ponovio da je Srbija ispunila sve stavke Briselskog sporazuma i teške uslove, a Priština nijednu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsedavajući SB UN iz Obale Slonovače zakazao hitnu sednicu na osnovu zahteva Srbije.

Izvor: Alo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite