Papa poručio da migrante treba staviti iznad zakona, ipak Vatikan ih ne prima!

Papa poručio da migrante treba staviti iznad zakona, ipak Vatikan ih ne prima!

Ukoliko imigranti ilegalno prelaze državne granice, tada krše zakon, no to za elitu nije toliko bitno jer zemlje moraju izgubiti svoj nacionalni identitet. Vatikan do sada nije primao migrante uprkos visokom životnom standardu njegovih građana. 

Papa Franjo u nedelju je izrazio podršku svetskom sporazumu o migracijama, pozvavši svetsku zajednicu da se prema migrantima ponaša “odgovorno, solidarno i suosećajno”

“Svetski sporazum čiji je cilj sigurna, solidarna i saoećajna migracija usvojen je prošle nedelje u Marakešu”, podsetio je Papa nekon Angelusa pred hiljadama vernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

“Želio bih da se međunarodna zajednica, zahvaljujući ovome sporazumu, prema migrantima ponaša odgovorno, solidarno i saosećajno prema njima…, prema ljudima kojih su iz raznih razloga napustili domovinu”, rekao je argentinski Papa koji se od početka svojeg pontifikata zalaže za zaštitu migranata.

U ponedeljak je više od 150 zemalja sveta u Marakešu usvojilo UN-ov Svetski sporazum o migracijama.

Reč je o dokumentu na 34 stranice koji donosi 23 cilja. Među kojima se države obavezuju da daju dodatne privilegije migratima, a dokument i direktno poništava ljudsko pravo na slobodu govora po pitanju migrantskog nasilja pod izgovor „ksenofobije“.

Popis uključuje ciljeve koji se odnose na prikupljanje podataka, ulaganje u razvoj veština i osiguranje pristupa osnovnim uslugama.

Dokument na čak 6 pominje reč ksenofobija, a na 30 reč diskriminacija što je dovelo do osuda njegovih protivnika da pakt ima za cilj širenje predrasuda prema lokalnom stanovništvu.

Izvor: Jutarnji.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite