PROZRELI PREVARU: UN potvrdio pakt o migrantima, ali je novih 8 zemalja glasalo protiv!

PROZRELI PREVARU: UN potvrdio pakt o migrantima, ali je novih 8 zemalja glasalo protiv!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija većinom glasova usvojila je Generalni pakt o migracijama, prvi međunarodni dokument kojim pokušava da se reguliše ta oblast. Ipak u ondosu na 164 članice koje su glasale u Marakešu sada je za pakt koji će migrantima dati dodatne privilegije i ograničiti slobodu govora glasalo samo 152. 

Za usvajanje takozvane Marakeške deklaracije glasale su 152 članice Ujedinjenih nacija, a protiv su bili – Sjedinjene Američke Države, Izrael, Mađarska, Poljska i Češka, preneo je AP. Najveći broj zemalja koji je glasao za pakt su države Afrike i Azije u koje migranti ne dolaze, a kako analitičari ocenjuju u UN je došlo do trgovine glasovima gde su manje članice dale svoju podršku grupi država okupljenoj oko Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Broj država koje su podržale taj dokument manji je nego u Marakešu, kada su početkom decembra za njega glasale 164 države, a pao je za čak 8 članica UN.

Dokumenta koja usvaja Generalna skupština na papiru zvanično nisu ubavezujuća, alisu kritičari pakta istakli da se u samom tekstu na čak 46 mesta pojavljuje fraza „obavezujemo se“.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izneo je podatak da je od 2000. godine život izgubilo više od 60.000 migranata i istakao da je to sramota za čitav svet.

Zagovornici Pakta navode da migranti daju značajan doprinos svetskoj ekonomiji tako što u bogatim državama ublažavaju probleme zbog manjka radne snage, a s druge strane doprinise i privredama svojih zemalja, jer rodbini koja tamo živi šalju novac.

Protivnici Pakta ukazivali su da je reč o pokušaju da se migracije legalizuju na račun suvereniteta država, a odbacili su argumente da on nije obavezujući i da svaka zemlja zadržava suvereno pravo da određuje režim na svojim granicama i da utvrđuje sopstvenu migracionu politiku.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite