MINISTAR POPOVIĆ: Briselski sporazum je mrtav, Rusija je spremna da se uključi u pregovore

MINISTAR POPOVIĆ: Briselski sporazum je mrtav, Rusija je spremna da se uključi u pregovore

Popović je naglasio da se Rusija snažno zalaže za primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja Kosovo tretira kao sastavni i neotuđivi deo Srbije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da je Rusija spremna da se uključi u pregovore oko statusa Kosova, ako bi se SAD direktno uključile u taj proces i ako bi Beograd to zvanično zatražio od Moskve.

Popović je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima iz Vlade Ruske Federacije i Saveta Federacije Rusije, ocenio da su jednostrani potezi Prištine, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i usvajanje zakona o formiranju takozvane vojske Kosova, pokazali da EU „Nema snagu da pruži garancije da će dogovori postignuti između Beograda i Prištine biti poštovani“.

„Ovim potezima Prištine, i izostankom reakcije EU, sahranjen je Briselski sporazum. Sada nam je potreban novi format dijaloga Beograda i Prištine koji bi, umesto pod pokroviteljstvom EU, trebalo da bude vođen u okviru UN, uz posredovanje SAD, Rusije i Kine”, istakao je on.

Izvor: Tanjug/Alo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite