MIGRANT ŠOKIRAO NOVINARA: Ne planiram da radim, živeću od novca poreskih obveznika dovodim i porodicu!

MIGRANT ŠOKIRAO NOVINARA: Ne planiram da radim, živeću od novca poreskih obveznika dovodim i porodicu!

Imigrant iz Somalije, smešten u jednom od nemačkih prihvatnih centara, otvoreno je priznao svrhu svog dolaska u tu zemlju tokom razgovora s novinarima litvanskog portala Lietuvos Rytas. Razlog njegovog dolaska je “život na račun poreznih obveznika”, a nema plan da radi. Nakon što dobije nemačko državljanstvo, njegova namera je da dovede u svoju celokupnu porodicu.

 

Litvanski novinari posetili su prihvatni centar u Minhenu, gde je smešteno oko 1200 imigranata iz Libije, Somalije i Sudana. Njih je zaprepastila činjenica koju je jedan somalijski imigrant priznao. “Somalijac mi je rekao da je odlučio da ostane u Minhenu zbog priloga o dobrim javnim uslugama.”

Mogu naučiti nemački. To trebam prvo da uradim”, rekao je Abdullah. Potom su ga novinari upitali što bi želio raditi.

Ne, ne … Volim šetati, ali ne raditi. Ne, ja želim da proživim dok sam u Nemačkoj.”

Abdullah je u Nemačkoj tek 10 dana, a nakon što dobije nemačko državljanstvo, on planira da dovede i ostatak svoje porodice.

“Kada dobijem nemačko državljanstvo, odmah ću ovamo dovesti svoju porodicu. Samo deset ljudi. To su moji roditelji, braća i sestre”, kaže Abdullah.

Uprkos tome što imigranti navodno imaju rok prema kojem u dotičnom centru mogu ostati samo osam nedelja, takva informacija im je nepoznata, pa Abdullah odlučno tvrdi:

Ne, oni su mi obećali da mogu ostati ovde. Samo osam nedelja? Ne, ovde ću biti zauvek.”

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr/Lietuvos Rytas

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite